Verkiezingsprogramma's BBB en SGP matchen meest met visie LTO

De partijprogramma's van SGP en de BoerBurgerBeweging (BBB) hebben de meeste overeenkomsten met het puntenplan dat LTO Nederland onlangs aan alle politieke partijen heeft aangeboden.

Verkiezingsprogramma%27s+BBB+en+SGP+matchen+meest+met+visie+LTO
© Dirk Hol

Het uit twintig punten bestaande plan van LTO bestaat uit 'concrete voorstellen voor een toekomstbestendige landbouwsector'. Van de twee eerdergenoemde partijen scoort de SGP het best. Van de twintig onderzochte punten komen er negentien terug in het verkiezingsprogramma van de christelijke partij. Alleen een standpunt over het stimuleren van biologische landbouw ontbreekt in het programma.

De BBB benoemt dit wel, alleen deelt deze partij niet de mening van LTO. De partij van Caroline van de Plas is tegen het stimuleren van de biologische sector. Het voorstel van LTO om de belasting op arbeid te verlagen komt deels voor in het verkiezingsprogramma. Het voorstel om de pachtwet te herzien komt als enige niet voor in het programma van de BBB.


De PVV en Forum voor Democratie hebben de minste raakvlakken met de voorstellen van LTO. Van de twintig punten komen er maar vijf voor in het verkiezingsprogramma van Forum voor Democratie. Bij de PVV zijn het er met drie nog minder. De PVV wil bijvoorbeeld wel een voedselvisie ontwikkelen.

De verkiezingsprogramma's van de Partij voor de Dieren en GroenLinks-PvdA komen het minst overeen met de plannen van LTO. Zo komen er maar vijf punten uit het verkiezingsprogramma van de partij van lijsttrekker Frans Timmermans overeen met de voorstellen van de belangenorganisatie: het verdienvermogen verbeteren, biologische landbouw stimuleren, belasting op arbeid verlagen, waterbeschikbaarheid verbeteren en agrarisch natuurbeheer uitbreiden.


NSC op drie punten oneens

NSC is het op drie punten oneens met LTO. Zo wil de nieuwe politieke partij een generiek bodembeleid in de Europese Unie, geen maatwerk bij de Kaderrichtlijn Water en ziet de partij het stimuleren van biologische landbouw niet als prioriteit. NSC vindt bijvoorbeeld wel het behouden van bedrijfsopvolgregeling belangrijk.

De plannen van de partij van demissionair minister-president Mark Rutte komen grotendeels overeen met de voorstellen, maar over het versterken van multifunctionele landbouw, het stimuleren van de biologische landbouw en het ontwikkelen van een voedselvisie spreekt de VVD zich niet uit.

Er zijn maar twee partijen – SGP en BVNL – die willen dat de pachtwet wordt herzien. Opvallend genoeg is er geen enkele partij die zich uitspreekt over alle voorstellen van de belangenorganisatie. Wel zijn bijna alle partijen die in het onderzoek zijn meegenomen het erover eens dat het verdienvermogen in de agrarische sector beter moet worden. Alleen Forum voor Democratie neemt hier geen standpunt over in. In het onderzoek zijn de uitspraken van kandidaat-Kamerleden niet meegenomen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 12°
  50 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer