EU worstelt met afsluiten handelsdeals

De onderhandelingen over de handelsverdragen tussen de Europese Unie met Zuid-Amerika en Australië verlopen moeizaam. Het ziet ernaar uit dat deze niet meer voor de Europese verkiezingen van 2024 worden afgerond.

EU+worstelt+met+afsluiten+handelsdeals
© Twan Wiermans

Met de Mercosur-landen Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay worden nieuwe onderhandelingen gevoerd over de Europese eisen voor een aanvullende klimaat- en milieuparagraaf. Deze paragraaf moet aan het al uitonderhandelde handelsverdrag worden toegevoegd.

Een van de eisen aan Europese zijde is dat vlees- en voedselproducten uit Zuid-Amerika voldoen aan dezelfde milieucriteria die gelden voor Europese producten. De Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva heeft in een telefonisch overleg aangedrongen op afzwakking van die voorwaarde.

Handelsminister Héctor Gómez, van EU-voorzitter Spanje, verwacht komende week enkele 'belangrijke verschillen' te kunnen oplossen, maar dat uiteindelijke ondertekening wordt uitgesteld tot het volgende semester. Omdat dat valt in de campagne voor de Europese verkiezingen, wordt verwacht dat ratificatie pas wordt afgehandeld door de nieuwe Europese Commissie; op zijn vroegst eind 2024, begin 2025. Dan is Hongarije EU-voorzitter.


Overleg met Australië

De Mercosur-onderhandelingen zijn niet de enige die moeizaam verlopen. De gesprekken over een deal met Australië gaan ook niet naar wens. Tijdens de recente handelsconferentie in het Japanse Osaka is vergeefs geprobeerd het overleg, dat al in juli was vastgelopen, vlot te trekken.

De Australische handelsminister Don Farrell zegt dat de Eurocommissarissen Valdis Dombrovskis (Handel), Virginijus Sinkevicius (Milieu) en Janusz Wojciechowski (Landbouw) onvoldoende tegemoetkomen aan Australische verzoeken voor versoepeling van een groot aantal invoertarieven en quota voor landbouwproducten.


Grootste exporteur

Australische boerenorganisaties hebben hun regering opgeroepen alleen akkoord te gaan als zij ruimere toegang tot de Europese markt zouden krijgen. Het land is een van 's werelds grootste exporteurs van graan, rund- en schapenvlees, wol en wijn.

Dombrovskis zegt dat het Europese blok 'een commercieel betekenisvol aanbod voor toegang tot de Europese landbouwmarkt aan Australië had gepresenteerd'. Desondanks loopt ook hier de beoogde handelspartner aan tegen de hoge milieu- en klimaateisen die in de EU gelden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer