'Komende kabinetsperiode cruciaal voor tuinbouwsector'

'Het is in de tuinbouwsector code oranje. Bedrijven voelen zich te vaak niet begrepen en gesteund door politiek Den Haag.' Met die woorden opende dagvoorzitter Martijn de Greve donderdag de Hillenraad Horti Convention in Den Haag. Vijf politici debatteerden daar met elkaar in een zaal, waar ook toonaangevende tuinbouwondernemers aanwezig waren.

%27Komende+kabinetsperiode+cruciaal+voor+tuinbouwsector%27
© Hillenraad

In de tuinbouw heerst er een algemene zorg, zei Martien Penning van tuinbouwadviesbureau Hillenraad Partners voorafgaand aan het debat. 'Het unieke van de sector wordt niet gezien en we laten zelf ook te weinig zien. Maar als we de tuinbouwsector verliezen, knippen we een gat in de Nederlandse economie.'

Voorzitter Adri Bom-Lemstra van Glastuinbouw Nederland stelde dat de sector er maar moeilijk in slaagt het belang van de sector goed over het voetlicht te krijgen. 'Voorafgaand aan de vorige kabinetsperiode lukte dat de mobiliteitssector wel', schetste Martijn van Zanten, een van de aanjagers van de Mobiliteitsalliantie. 'Je kunt beter vandaag dan morgen collectief aansluiting zoeken bij de politiek. Het vraagt een langdurige inspanning.'

In het debat gingen (kandidaat)-Kamerleden Pieter Grinwis (ChristenUnie), Dik Kruijthoff (BBB), Joris Thijssen (GroenLinks-PvdA), Peter Valstar (VVD) en Jenny Vermeer (CDA) met elkaar in gesprek. De thema's arbeid, energie en publieke opinie kwamen over tafel. Vooral bij het thema arbeid bleken de verschillen tussen de politici onderling en de ondernemers aanzienlijk.


Misstanden huisvesting arbeidsmigranten

Vermeer vond dat misstanden over de huisvesting van arbeidsmigranten zeker bestaan, maar door de media worden uitvergroot. Thijssen floot haar terug en wees op het rapport 'Geen Tweederangsburgers' van oud SP-leider Emile Roemer.


'Meer vrijheid van ondernemers bij de huisvesting van seizoensmedewerkers kan vooral gemeenten ontlasten bij de invulling van de woningopgave', zei aardbeienkweker Frans de Vogel tijdens de Hillenraad Horti Convention. De discussie maakte vooral duidelijk dat politici elkaar en de sector op dit thema nog niet hebben gevonden.


Ondernemersklimaat

De stemming was bij het thema energie eensgezinder. De politici benoemden de tuinbouwsector eensluidend als cruciale speler bij de klimaattransitie. Geluiden uit de zaal als 'de overheid als rem op innovatie' en 'vertragend in de aanleg van cruciale infrastructuur' klonken de aanwezigen bekend in de oren. Verder werd het matige imago van de sector belicht.

'Slechte voorbeelden halen eerder het nieuws', stelde Vermeer van CDA vast. Dit ondanks dat er al flinke stappen zijn gezet als het gaat om verduurzaming en waterkwaliteit. 'Het zou dramatisch zijn als de tuinbouw in het komende kabinet geen topsector meer is', sloot Adriëlle Dankier van Nature's Pride af.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    21° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    22° / 12°
    50 %
Meer weer