Nieuwe andijvierassen Enza Zaden sterk tegen schot

Enza Zaden heeft naar eigen zeggen stappen gezet in het veredelingsprogramma van andijvie. In de rassenontwikkeling van deze groente zijn vooral koude- en warmteschot belangrijke speerpunten.

Nieuwe+andijvierassen+Enza+Zaden+sterk+tegen+schot
© Job Hiddink

Het areaal andijvie in Nederland neemt af. 'Maar het is wel een gewas dat er moet zijn', benadrukte teeltspecialist Fokke Hoeksma van Enza Zaden vorige week tijdens de open dagen van de zaadfirma. 'Andijvie is een interessante grondstof voor verwerkers en wordt in groentemixen steeds vaker aangevoerd als vervanger van sla.' Het gewas ligt vooral als gesneden product in de winkel.

Hoeksma presenteerde op het demoveld in het Noord-Hollandse Twisk twee nieuwe rassen. De resultaten van deze variëteiten zijn, naast Enza's grootste andijvierassen Nuance en Seance, veelbelovend. Het ras Keilure is ontwikkeld voor de vroegste en laatste teelt.

'Planten kan vanaf week 9, begin maart, tot en met week 13. Ook is Keilure geschikt voor de laatste plantweek in augustus', vervolgt de teeltspecialist. 'Het is een groeizaam soort die sterk is tegen koude schot, wat vooral in het voorjaar een probleem is. Daarnaast zit er een mooie kleur op en heeft het een korte pit.' Het ras was dit jaar voor het tweede jaar commercieel beschikbaar voor telers.


Teeltspecialist Fokke Hoeksma van Enza Zaden snijd een krop andijvie doormidden.
Teeltspecialist Fokke Hoeksma van Enza Zaden snijd een krop andijvie doormidden. © Job Hiddink

In de veredeling van andijvie is een goede weerbaarheid tegen koude- en warmteschot een belangrijk aandachtspunt. Doordat telers te maken krijgen met steeds grilligere weersomstandigheden in het groeiseizoen, is de kans op dit verschijnsel groter. Verder wordt in de andijvieveredeling gelet op een goede hartvulling en voldoende groeikracht.


Hoeksma laat een nieuw andijvieras zien dat voor de zomerteelt is bestemd. Het ras is onder nummer (EO2S.296) en dus nog niet commercieel. 'Dit ras heeft een hoge schottolerantie', licht de teeltspecialist toe. 'Deze andijvie kleurt mooi donkergroen en heeft een goed gevuld hart.'

Op het veld staat het gewas er goed opgericht bij. 'Daardoor is de krop beter beschermd tegen allerlei omstandigheden. Door de frisse kleur nodigt het gewoon uit', vindt Hoeksma. Dit ras kan vanaf de tweede week van april tot de eerste week van augustus worden geplant.Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer