Friese Milieufederatie wil routekaart voor monovergisters

De Friese Milieufederatie (FDF) roept het provinciaal bestuur op om een routekaart te ontwikkelen voor monovergisting. FMF schrijft niet per definitie tegen monovergisting te zijn, maar de organisatie ziet zeker een aantal nadelen. Van de provincie vraagt FMF rekening te houden met randvoorwaarden waaraan bij monovergisting zou moeten worden voldaan.

Friese+Milieufederatie+wil+routekaart+voor+monovergisters
© David Hilberink

De Friese Milieufederatie (FMF) stelde een position paper over monovergisting op. Monomestvergisting kan, geeft FMF aan, een bijdrage leveren aan de energietransitie en aan de overgang naar natuurinclusieve landbouw. Daartegenover stelt FMF dat ze tegen de productie van mest is, omdat de federatie streeft naar een krimp van de veestapel.


Lokale weerstand

Ook constateert de Friese Milieufederatie lokale weerstand tegen de komst van vergistingsinstallaties omdat omwonenden vrezen voor overlast door stank, extra verkeersbewegingen en een inbreuk op het landschap. Verder iwijst de federatie er op dat nog veel onduidelijk is over stikstofreductie en de kwaliteit van digestaat voor de bodem.

Voor FMF is het duidelijk dat er maatwerkoplossingen moeten komen waar installaties wel en niet kunnen worden geplaatst. Hierbij is de locatie en de opstelling van installaties op boerenerven en bedrijventerreinen belangrijk. Het heeft de voorkeur van FMF om burgers te laten participeren waarbij minimaal 50 procent van het geproduceerde gas ‘lokaal eigendom’ moet worden.Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 11°
  10 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
Meer weer