Biggen in 'bungalowpark' Heino

Biologisch varkenshouder Nieske Neimeijer uit het Overijsselse Heino opende afgelopen zondag het erf voor boeren en burgers. Tijdens deze open dag ging de meeste aandacht uit naar de nieuwe kraamopfokstal met bungalows voor de zeugen en biggen.

Bezoekers konden natuurlijk genieten van veel roze en varkensgeknor, maar de meeste aandacht ging uit naar de nieuwe kraamopfokstal. Het opvallende ontwerp van de stal, met een bol sedum-dak, is gemaakt door Jeroen Neimeijer, de man van Nieske.

De stal kenmerkt zich door het ontbreken van zijwanden, waardoor er een open ruimte ontstaat. Hierin staat de serie verblijven die ze als de trotse varkenshouder bungalows noemt. 'Het zijn best luxe ruimtes met een afdeling waarin de biggen rustig kunnen spelen en slapen. Via een opening in het hek komen ze in het gedeelte waar de zeug zit om ze te voeden en de varkens kunnen daarnaast ook nog buiten spelen.'


Frisse lucht

Bij de nieuwbouw van de stal is er vanzelfsprekend rekening gehouden met de uitstoot van ammoniak. Nieske Neimeijer hoopt dat collega's binnenkort komen kijken naar de mestverwerking. 'Onder de roosters buiten loopt een mestband. Die scheidt de vaste mest van de urine. Wij vinden dit een mooie manier om de ammoniakuitstoot te verminderen en het ruikt nu ook frisser op en om het erf.'

Het Weekend van het Varken vindt 9 en 10 september plaats, waarbij verschillende varkenshouders een open dag houden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  21° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer