Gras groeit deze maand alsof het mei is

Door het wisselvallige weer van afgelopen weken groeit het gras als een malle. Er wordt veel eiwitrijk blad gemaakt, dus moeten melkveehouders op stal meer pensenergie voeren.

Gras+groeit+deze+maand+alsof+het+mei+is
© Twan Wiermans

Het groeizame weer zorgt voor een boost in de grasgroei. Ook de graskwaliteit zit weer in de lift. Daar kunnen koeien van profiteren. De grasopname in de wei kan namelijk omhoog. Grazen de koeien op smakelijk etgroen, dan is het volgens ABZ Diervoeding aan te raden om het ruwvoeraanbod op stal iets terug te schroeven. Om meer vers gras in de koe te krijgen, kunnen melkveehouders het aantal uren buiten weer uitbreiden.

Het groeizame weer zorgt voor een hoger eiwitgehalte in het verse gras. Door de warme nachten is het aandeel suiker in de plant laag, maar door de goede verteerbaarheid stijgt de VEM-waarde wel. Volgens ABZ Diervoeding groeide het gras in augustus alsof het mei is.

Volgens het langjarig gemiddelde groeit gras in mei en begin juni gemiddeld grofweg 80 kilo droge stof per dag per hectare. Half augustus 2023 lag de grasgroei op datzelfde niveau.


Te veel eiwit

Om een eiwitovermaat in de pens te voorkomen, kunnen melkveehouders meer pensenergie zoals melasse, suikerrijke pulp, tarwe, gerst of mais bijvoeren. Ook is het zinvol om de hoeveelheid eiwit op stal te verlagen.

Daalt het vetgehalte in de melk? Zorg er dan voor dat koeien meer ruwvoer op stal opnemen, stabiliseer de pens met een buffer en houd voldoende structuur in het rantsoen. Als laatste optie kan het voeren van bestendig vet bijdragen aan een stijging van het vetpercentage in de melk.

Tot slot adviseert ABZ Diervoeding om percelen te blijven schoon maaien, zodat het gras fris en smakelijk blijft en de opname op peil blijft.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 10°
    50 %
  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
Meer weer