India wil suikerexport aan banden leggen, verdere prijsstijging dreigt

India is van plan fabrieken in het land te verbieden suiker te exporteren, met ingang van het volgende seizoen dat in oktober begint. Dat komt door een gebrek aan regen waardoor de suikerrietoogst relatief laag is uitgevallen, melden overheidsbronnen aan persbureau Reuters.

India+wil+suikerexport+aan+banden+leggen%2C+verdere+prijsstijging+dreigt
© Twan Wiermans

Een exportstop in India leidt waarschijnlijk tot een stijging van de wereldwijde suikerprijzen, die al rond het hoogste niveau in jaren noteren.

India wil de suikerproductie vooral gebruiken in eigen land, stelt een van de bronnen. Volgens hem is er onvoldoende suiker aanwezig om naar het buitenland uit te voeren. Er golden al beperkingen in het land. Zo mogen fabrieken in het huidige seizoen 6,1 miljoen ton suiker exporteren. Dat was al fors minder dan in het vorige seizoen, toen 11,1 miljoen ton was toegestaan.


Moessonregen

Bekende suikerrietproducerende regio's zijn de westelijke deelstaat Maharashtra en de zuidelijke deelstaat Karnataka. Samen zijn ze goed voor ruim de helft van de totale suikerproductie in India. Maar de hoeveelheid moessonregen die is gevallen ligt dit jaar 50 procent onder het gemiddelde. Volgens een andere bron komt daardoor niet alleen de suikerproductie voor dit seizoen in gevaar, maar kunnen ook de aangeplante gewassen voor volgend seizoen daaronder lijden.

En doordat suiker schaarser wordt, stijgen de prijzen. In India stijgen ze deze week tot het hoogste niveau in bijna twee jaar tijd. Dat leidt tot zorgen. 'We hebben fabrieken toegestaan de afgelopen twee jaar grote hoeveelheden suiker te exporteren', geeft een derde regeringsbron aan. 'Maar we moeten ook zorgen voor voldoende aanvoer en stabiele prijzen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    22° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 13°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    60 %
Meer weer