Oogstseizoen rode bessen bezorgt telers veel uitdagingen

Het natte weer van de afgelopen periode maakt het voor telers niet eenvoudig de rode bessen voor de lange bewaring vlot te oogsten, meldt de Nederlandse Fruittelersorganisatie (NFO).

Oogstseizoen+rode+bessen+bezorgt+telers+veel+uitdagingen
© VidiPhoto

Op haar website laat NFO twee telers van rode bessen aan het woord over de uitdagingen tijdens de oogst. Jos van Rijn in het Utrechtse Cothen vertelt dat op zijn bedrijf de oogst twee weken geleden is begonnen. Hij verwacht nu nog een week bezig te zijn om de 1,5 hectare rode bessen van het bewaarras Rovada te plukken.

Vanwege de regen was het volgens Van Rijn nauwelijks mogelijk om hele dagen aan één stuk te oogsten. Teler Gerwin van Maanen in het Gelderse Dodewaard heeft dezelfde ervaring. Hij startte op zijn bedrijf al een week of vier geleden met de oogst en zegt dat soms hele dagen zijn verregend en de plukkers dus weinig konden uitrichten.

Ook Van Maanen gaat ervan uit dat hij volgende week de oogst van rode bessen kan afronden. Vanwege het verwachte slechte weer was hij al eerder dan gepland begonnen met het plukken voor de lange bewaring. Hij wijst er verder op dat de opbrengsten niet helemaal meevallen door de koude weersomstandigheden in en rond de bloei.


Minder bessen aan een tros

'Er zitten iets minder bessen aan een tros, waardoor de productie wat minder is dan andere jaren', stelt Van Maanen. Van Rijn bevestigt dat, hij ziet dat de trossen weliswaar lang genoeg zijn, maar minder gezet. Verder heeft hij op zijn bedrijf te maken met uitval van planten door bodemschimmels. Ook daardoor is de productie wat lager dan die zou kunnen zijn.

Vanwege de regenachtige oogst maken beide telers zich zorgen over de bewaarkwaliteit van de rode bessen. Er bestaat meer kans op schimmelinfecties, stellen zij. Van Maanen vindt bovendien dat het een hele puzzel is om de bessen ook in een natte zomer goed te beschermen, vanwege de gewasbeschermingseisen van de retail.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer