Verzekeraars ontvangen tientallen meldingen van wateroverlast

Verspreid over Nederland zijn bij verzekeringsmaatschappijen na de vele neerslag van afgelopen weekend enkele tientallen meldingen binnengekomen van wateroverlast. Deze gaan met name over akkerbouwgewassen.

Verzekeraars+ontvangen+tientallen+meldingen+van+wateroverlast
© Twan Wiermans

'Aardappelen, uien en peen zijn de gewassen die het meest worden genoemd bij de meldingen die we op dit moment ontvangen', vertelt schadecoördinator Johan Westerik van verzekeraar Agriver. In eerste instantie betreft het zo'n tien meldingen vanaf het Zeeuwse eiland Tholen en het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee. Westerik verwacht dat vanuit het midden en oosten van het land deze dagen nog schade van wateroverlast wordt gemeld.

'Op neerslagkaarten van het KNMI is goed te zien dat in de nacht van zaterdag op zondag in het zuidwesten veel water is gevallen. Op zondag en de daaropvolgende nacht waren vooral het midden en oosten van het land aan de beurt, met soms behoorlijke neerslaghoeveelheden.' Westerik meldt dat experts nu bezig zijn de werkelijke schade te bepalen, over de omvang daarvan is nog weinig te zeggen.

Volgens de Agriver-coördinator was tot dusver sprake van een relatief rustig jaar voor wat betreft de schademeldingen. 'Er waren tot en met eind juni vooral zorgen over de gevolgen van de aanhoudende droogte. Maar nu hebben we de laatste weken wel heel veel water gehad.' Westerik merkt nog op dat van de akkerbouwgewassen vooral aardappelen gevoelig zijn voor wateroverlast. Uien zijn wat sterker en kunnen langer in de nattigheid staan.


Piekbuien

Directeur Jan Schreuder van Vereinigte Hagel constateert dat de piekbuien van afgelopen weekend nu de oorzaak zijn van veel schademeldingen. 'Het gaat bij ons om ruim veertig meldingen na dit weekend', zegt hij. 'Eigenlijk komen die verspreid vanuit heel Nederland binnen, van Limburg tot Zeeland en van Flevoland tot Noord-Holland. De gewassen met de meeste schade zijn inderdaad vaak aardappelen en uien, maar ook graszaad, bonen en granen.'

Hoewel sprake is van piekbuien, ziet Schreuder in de praktijk ook dat schade ontstaat doordat landbouwbodems verzadigd raken. 'Na de lange droogte kon de bodem de eerste paar buien van 30 of 40 millimeter wel verwerken. Maar als dat dan doorgaat, houdt het een keer op. Dat stadium hebben we op veel plaatsen inmiddels bereikt. Overigens dekt onze polis de schade door verzadigde bodems.'

Taxateurs van Vereinigte Hagel zijn de schade aan de gewassen nu ook aan het opnemen, voor zover de percelen begaanbaar zijn. De definitieve taxatie van de totale schade volgt later. De hoeveelheid meldingen noemt Schreuder substantieel. 'De schade is soms best heftig, we blijven de gewassen dan ook goed volgen. Het is in elk geval een geluk bij een ongeluk dat voor de komende periode weer wat meer droge dagen worden voorspeld.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  7° / 3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 0°
  5 %
Meer weer