Teler enthousiast over nieuwe pruimenoogstmachine

In 5,5 hectare pruimen van B&B Fruit in het Gelderse Valburg wordt sinds maandag de eerste pruimenoogstmachine in Nederland getest. Zes plukkers staan op verschillende hoogte op de machine en leggen de pruimen op een lopende band. Daarna rollen de vruchten op een hoofdband en vervolgens belanden ze in een grote verzamelbak.

Teler+enthousiast+over+nieuwe+pruimenoogstmachine
© VidiPhoto

Mede-eigenaar Marinus Bunt liet de Pluk-O-Trak bij een fabrikant in Polen aanpassen voor de pruimen. 'In appels en peren wordt deze al gebruikt. Omdat pruimen kleiner zijn dan appels en peren, moesten er andere bandjes op de machine worden bevestigd.' De oogstmachine kost rond de 70.000 euro.

Dinsdag is het pas de tweede testdag en Bunt heeft de machine nog vier weken op proef. Daarna beslist hij of hij de Pluk-O-Trak gaat kopen. De machine wordt nu ingezet in het ras Jubileum en de ondernemer is enthousiast: 'De eerste berichten zijn heel goed. Waar een plukker normaal gesproken 70 tot 80 kilo per uur plukt, is dat nu het dubbele met zo'n 140, 150 kilo per persoon. Plukkers hoeven de pruimen niet in bakjes te leggen en ze hoeven deze bakjes ook niet te sjouwen. Ze kunnen in een relaxter tempo meer arbeid verrichten.'

In totaal teelt het bedrijf 30 hectare pruimen. Dit jaar werken er 54 mensen in de oogst, met name Polen, maar ook Oekraïners. In 2022 en 2021 kon Bunt lastig aan personeel komen. Hij ging nadenken over hoe hij met minder arbeidskrachten meer kon doen en kwam op de Pluk-O-Trak uit. 'Wat we met machines kunnen doen, proberen we ook zoveel mogelijk met machines te doen.'


Altijd mensen nodig

Dat betekent niet dat de ondernemer zijn personeelsbestand hard gaat inkrimpen. 'Dat is gevaarlijk. Je hebt altijd mensen nodig. Dat zien we ook bij de appels en peren, in een kort tijdsbestek moeten veel rassen worden geplukt. Door deze machine hoop ik dat het voor personeel aantrekkelijk wordt om te plukken.'

De oogst van de pruimen vindt onder natte omstandigheden plaats. Het was voor Bunt daarom even afwachten of de oogstmachine maandag wel zou kunnen worden ingezet. 'Dit weekend is hier 70 millimeter regen gevallen. We kunnen amper door de boomgaard. Maar de machine heeft zich goed gehouden. Er zitten goede banden onder. Waar we andere machines diverse keren hebben los moeten trekken, is dat bij de Pluk-O-Trak tot nu toe maar één keer gebeurd.'


Echt blubberen

De pluk moet gewoon doorgaan, anders gaat het ten koste van de kwaliteit, geeft Bunt aan. 'We zijn nu weer weken bezig en we verwachten dat de oogst tot 1 september duurt. Het is echt blubberen. Ik heb respect voor het personeel dat het iedere keer weer weet op te brengen om het land op te gaan.'

De Gelderse teler verwacht ongeveer 80 procent te oogsten van wat hij normaal oogst. 'Normaal ligt de opbrengst op zo'n 30 ton, maar door het koude en natte voorjaar krijgen we wel een wat kleinere oogst.' De kwaliteit en smaak van de pruimen zijn goed. 'Ik mag niet klagen.' Het bedrijf levert zelf de pruimen aan 'alle grote supermarkten in Nederland'. Over de prijs kan Bunt niet zoveel zeggen. 'Deze is heel variabel.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  20 %
 • Zondag
  22° / 16°
  90 %
Meer weer