Geen interim-nabetaling na fors lagere winst FrieslandCampina

De nettowinst van FrieslandCampina is in het eerste half jaar van 2023 met 8 miljoen euro 94,2 procent lager dan in het eerste half jaar van 2022. De zuivelcoöperatie betaalt dan ook geen interim-nabetaling aan de leden. Dit komt mede door een verschil in de aan leden-melkveehouders uitbetaalde melkprijs op basis van de FrieslandCampina-melkprijssystematiek en de lagere marktwaarde van voorraden op het moment van verkoop.

Geen+interim%2Dnabetaling+na+fors+lagere+winst+FrieslandCampina
© Arie Meijer

Dat meldt het zuivelconcern bij de resultaten van de cijfers over de eerste zes maanden van 2023. De netto-omzet steeg, vooral door prijsverhogingen, met 4,6 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2022 naar 6,9 miljard euro. Het bedrijfsresultaat daalde met 85,7 procent ten opzichte van de eerste zes maanden van 2022 naar 47 miljoen euro. Dit komt vooral door tegenvallende bedrijfsresultaten bij de business groups Food & Beverage en Trading. Als gevolg van de inflatie kiezen consumenten eerder voor huismerken. Dit zet de verkoop van A-merken onder druk.

Pluspunt is de operationele kasstroom. Die was in de eerste helft van dit jaar 90 miljoen euro ten opzichte van -89 miljoen euro in de eerste helft van 2022. Dit is het gevolg van een verbetering in het werkkapitaal, gedreven door lagere voorraden en debiteuren.

Uitdagend half jaar

Het eerste half jaar van 2023 was volgens FrieslandCampina 'uitdagend'. De economische omstandigheden voor de zuivelonderneming zijn verslechterd. De melkprijs die FrieslandCampina het afgelopen half jaar betaalde aan de leden-melkveehouders was hoger dan de sterk gedaalde marktprijzen voor basiszuivelproducten, vooral die van kaas en boter. Dure voorraden moesten worden verkocht in een dalende zuivelmarkt.

De business groups Ingredients en Specialised Nutrition hadden daarentegen een goede start van het jaar, maar dit kon het verlies aan winstgevendheid in de andere twee business groups niet compenseren, waardoor de nettowinst daalde.

Kostenbesparingen

'De resultaten over de eerste helft van het jaar zijn niet op het niveau dat je van FrieslandCampina mag verwachten. Het verbeteren van onze winstgevendheid in 2023 en daarna is dan ook onze topprioriteit. Daarom hebben we kostenbesparingen voor de korte termijn doorgevoerd zonder daarmee onze langetermijngroeiperspectieven in gevaar te brengen', zegt Jan Derck van Karnebeek, CEO van FrieslandCampina sinds 1 juni 2023.

'Daarnaast werken we aan een aanscherping van onze strategie, Expedition 2030, om de winstgevendheid van de onderneming structureel te verbeteren, ook van de minder margerijke product- en klantsegmenten. Hierbij kijken we zowel naar de opbrengsten- als naar de kostenkant van de onderneming. De verdere verduurzaming van FrieslandCampina, onder andere door het uitvoeren van ons klimaatplan, zal ook een belangrijk aandachtspunt zijn binnen Expedition 2030', licht Van Karnebeek toe.

Melkprijs dichter bij basiszuivelprijs

'Voor het tweede halfjaar van 2023 wordt verwacht dat de melkprijs die wordt betaald aan de leden-melkveehouders en de basiszuivelprijzen dichter bij elkaar komen te liggen. Daardoor zullen verliezen die we in het eerste half jaar van 2023 hebben gezien als gevolg van de hoge kostprijs van onze melk bij inname en de lagere marktwaarde van voorraden op moment van verkoop, in de tweede helft van het jaar naar verwachting minder impact hebben', zegt de CEO van FrieslandCampina.

Wel verwacht de topman dat volumes onder druk blijven staan door inflatie en koopkrachtverlies van consumenten. Stijgende rentes en nadelige valuta-effecten hebben naar verwachting eveneens een negatief effect op het resultaat van de zuivelonderneming in de tweede helft van 2023. Tot slot zal de kostenstructuur van de onderneming tegen het licht worden gehouden. Dat zal mogelijk leiden tot herstructureringskosten in de tweede helft van het jaar.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer