Agrifirm maakt pensbestendig eiwit met 'supermagnetron'

Veevoerfabrikant Agrifirm heeft een gepatenteerde Greenwave-techniek ontwikkeld die eiwit uit soja- en raapschroot pensbestendiger maakt. De techniek werkt net als een magnetron met radiogolven, maar dan met een hogere golflengte en op grotere schaal.

Agrifirm+maakt+pensbestendig+eiwit+met+%27supermagnetron%27
© Schothorst

Door het pensbestendig maken van eiwitten in het mengvoer zit er minder ruw eiwit in het totale rantsoen en is de benutting van het eiwit door koeien efficiënter. Bij een hoog ruweiwitgehalte in het rantsoen is er namelijk niet altijd voldoende energie voor de pensbacteriën beschikbaar om alle ruw eiwit om te zetten naar microbieel eiwit.

Pensbestendig eiwit komt in de darmen wel beschikbaar voor opname, net als het microbieel eiwit, en komt direct ten goede aan de melkproductie en het eiwitgehalte in de melk. Hierdoor gaat er minder eiwit uit het totale rantsoen verloren. Dit draagt bij aan een lagere stikstof- en CO2-uitstoot vanuit de melkveehouderij en aan de gezondheid van koeien.


Van binnenuit verwarmen

De Greenwave-technologie van Agrifirm is gebaseerd op het van binnenuit verwarmen van het product met radiogolven. De technologie is vergelijkbaar met een magnetron, maar door de hogere golflengte is deze beter toepasbaar in industriële productie met grote volumes en hoge uniformiteit.

Het gebruik van radiofrequentie wordt al toegepast in de humane voedingsmiddelenindustrie. De toepassing voor het opwaarderen van rundveevoer is nieuw. De R&D-afdeling van Agrifirm heeft deze technologie toepasbaar gemaakt voor het bestendig maken van eiwit. Het bedrijf heeft patent op deze toepassing.


Nieuwe faciliteit

De coöperatie brengt de nieuwe generatie pensbestendige eiwitten op de markt onder de naam AminoGo. Daartoe heeft Agrifirm in het Brabantse Oss naast de bestaande fabriek een faciliteit voor de Greenwave-technologie gebouwd.

De milieuvriendelijke Greenwave-technologie zorgt volgens directeur rundvee Jeroen Verver van Agrifirm voor een optimaal behoud van essentiële voedingsstoffen en tegelijk het pensbestendig maken van het eiwit. 'Het resulteert in een product dat rijk is aan van nature beschikbare eiwitten en aminozuren. Dit vergroot niet alleen de nutritionele voordelen voor de koe, maar draagt ook bij aan een goede diergezondheid. Veehouders die gebruikmaken van onze voeders, profiteren automatisch van de voordelen van AminoGo.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  70 %
Meer weer