Hunze en Aa's kijkt naar beschikbaar stellen maaipaden voor GLB

Waterschap Hunze en Aa's gaat toch onderzoeken of zijn maaipaden en watergangen volgend jaar kunnen worden ingezet als landschapselementen in het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB). Het waterschap is hierom verzocht.

Hunze+en+Aa%27s+kijkt+naar+beschikbaar+stellen+maaipaden+voor+GLB
© Koos van der Spek

Om deel te nemen aan de ecoregelingen van het GLB moeten boeren 4 procent niet-productieve landbouwgrond aanhouden. Deze eis kan, onder verschillende voorwaarden, worden ingevuld met (aangrenzende) landschapselementen.

Waterschappen Scheldestromen en Noorderzijlvest hebben besloten maaipaden of watergangen die in bezit zijn van het waterschap beschikbaar te stellen als landschapselement voor het GLB voor bezitters van naastgelegen gronden.


Uit berichten van LTO blijkt dat watergangen en maaipaden die in bezit zijn van het waterschap door agrarisch ondernemers opgegeven mogen worden voor het GLB, als deze grenzen aan het betreffende landbouwperceel (binnen 5 meter) en als hiervoor toestemming is van de eigenaar, meldt waterschap Hunze en Aa's. Daarom heeft het dagelijks bestuur opnieuw gekeken naar het beleid.

Op dit moment zijn er volgens het waterschapsbestuur nog te veel onduidelijkheden over regels en afspraken, waaronder de vraag of het ongeoorloofde staatssteun is of niet. Dat is de reden dat het waterschap het beleid dit jaar niet aanpast. Volgens het dagelijks bestuur gaat dat gepaard met te grote financiële en juridische risico's.

Om die reden is besloten dat het waterschap de komende maanden de mogelijkheden verkent om watergangen en maaipaden met ingang van 2024 ter beschikking te stellen als landschapselement voor het GLB. Met als onderliggende randvoorwaarden dat het waterschap volledige zeggenschap behoudt over het beheer en onderhoud en geen individuele gebruikersovereenkomsten hoeft af te sluiten.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 8°
    20 %
Meer weer