Coldstore speelt ook rol in energietransitie

Koel- en vrieshuizen kunnen een significante bijdrage leveren aan de doelstelling om in 2050 CO2-neutraal te zijn. Dat zei directeur Tom Southall van de Cold Chain Federation donderdag 16 maart tijdens het evenement Coldstore2030 van belangenorganisatie Nekovri en opleidingsinstituut Fruit Tech Campus in het Gelderse Geldermalsen.

Coldstore+speelt+ook+rol+in+energietransitie
© Nedcool

'Als sector zijn we al een tijd hard op zoek naar een balans tussen het tegengaan van voedselverspilling en het verlagen van ons energieverbruik en de CO2-uitstoot', licht Southall toe.

De eerste stappen in het vinden van die balans zijn al gezet. De afgelopen jaren zijn bijna alle koel- en vrieshuizen overgestapt op ledverlichting. Daarnaast heeft de sector forse investeringen gedaan om oude koelsystemen te vervangen door duurzamere, geavanceerdere systemen en zijn automatische deuren de standaard geworden.


Tandje bijzetten

Hoewel de directeur van de Britse belangenorganisatie vindt dat dit mooie ontwikkelingen zijn, is het volgens hem niet voldoende om de door de overheid gestelde doelen te behalen. 'De sector moet een tandje bijzetten. Dat geldt niet alleen voor Nederlandse ondernemers in de koel- en vriessector, maar ook bij ons in Groot-Brittannië.'

Energiemanagement wordt volwaardig onderdeel in het bedrijf

Tom Southall, directeur Cold Chain Federation

Daarom heeft de Cold Chain Federation een ontwerp gemaakt voor het koel- en vrieshuis van de toekomst. Daarin staat dat koel- en vrieshuizen in 2030 idealiter gebruikmaken van hernieuwbare energie en dat energiemanagement een volwaardig onderdeel in het bedrijf is geworden. 'Elke coldstore heeft iemand nodig die verantwoordelijk is voor het thema energie', voegt Southall toe.


Elektrische vrachtwagens

Verder streeft de toekomstvisie na dat robotisering en automatisering gemeengoed worden en dat ook via logistieke processen de CO2-uitstoot wordt verlaagd. 'Denk bijvoorbeeld aan elektrische vrachtwagens', licht de directeur van de Cold Chain Federation toe.

Maar om die coldstore van de toekomst te realiseren, moeten volgens Southall nog enkele obstakels worden overwonnen. Een daarvan is de huidige netcongestie. 'We kunnen wel volle bak aan de slag gaan met hernieuwbare energie, maar wat als het elektriciteitsnet vol is? Dat is een vraag waar we nog geen tevredenstellend antwoord op hebben gevonden.'


Forse investeringen

De directeur van de Cold Chain Federation geeft toe dat er forse investeringen nodig zijn om het koel- en vrieshuis van de toekomst te realiseren. 'Wie gaat dat betalen? Wat daarin niet meehelpt, is het feit dat het one size fits all-principe voor onze sector niet opgaat. Standaardisering lijkt daarmee onmogelijk.'

Ondanks deze uitdagingen laat Southall zijn hoofd niet hangen. 'Verduurzaming is een thema waar we niet omheen kunnen. Het energieverbruik in de sector is daarvoor simpelweg te hoog. Om bestaansrecht te creëren en behouden, is het noodzakelijk dat ook wij met de energietransitie aan de slag gaan.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  21° / 7°
  0 %
 • Dinsdag
  22° / 8°
  0 %
 • Woensdag
  21° / 8°
  0 %
Meer weer