CBS-econoom over oogstcijfers akkerbouw: 'Niet heel slecht voor zo'n droog jaar'

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte vorige week de definitieve oogstcijfers voor akkerbouwgewassen in 2022 bekend. Ondanks een zeer droog jaar zijn de cijfers niet heel slecht, zegt CBS-landbouweconoom Cor Pierik.

Hoewel de opbrengst voor consumptieaardappelen is gestegen in 2022 ten opzichte van het jaar ervoor, viel de mate van de stijging toch tegen. Het CBS verwachtte een stijging van 19 procent, maar die stijging bleek uiteindelijk 8,8 procent te zijn. In totaal oogstte Nederland 3,6 miljoen ton consumptieaardappelen in 2022. De grootste stijging in de bruto-opbrengst van 2022 is te vinden bij de suikerbieten.

'Er is zo'n 89 ton per hectare aan suikerbieten geoogst. Dat mag je wel een topproductie noemen', oordeelt Pierik. De zaaiuien laten daarentegen de grootste daling zien, daarvan is de opbrengst 17 procent minder dan vorig jaar. Heel vreemd is dat volgens hem niet. 'Er is namelijk ook 2.000 hectare minder geteeld aan zaaiuien en daarvan viel de opbrengst tegen. We zagen dat de opbrengst vooral tegenviel in gebieden waar niet beregend mocht worden.'


Laatste stijgende lijnen

Hoewel prognoses altijd lastig te geven zijn, durft Pierik wel te zeggen dat dit waarschijnlijk één van de laatste jaren is dat er deels stijgende lijnen te zien zijn, als het gaat om de opbrengsten in kilo's. Pierik: 'In Nederland zien we dat er ieder jaar 1 procent minder landbouwgrond beschikbaar is. Dat betekent dat we niet heel veel grote plussen meer kunnen verwachten.'


Het CBS publiceert ieder jaar in oktober de voorlopige oogstraming. Deze is gebaseerd op expertschattingen van de verwachte opbrengst per hectare. De definitieve oogstraming van hetzelfde oogstjaar wordt in januari bekendgemaakt. De input daarvoor is afkomstig uit een enquête onder bijna vijfduizend telers.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  29° / 15°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 17°
  20 %
 • Zondag
  22° / 18°
  50 %
Meer weer