Italiaanse Caffini biedt degelijke veldspuiten

Agro Techniek in het Zuid-Hollandse Noordwijkerhout haalt de veldspuiten van de Italiaanse machinefabrikant Caffini naar Nederland. Het gaat om een breed gamma van degelijk geconstrueerde spuiten, die ook zijn te combineren met bekende merken. De eerste spuitcombinaties zijn al in Nederland.

Italiaanse+Caffini+biedt+degelijke+veldspuiten
© Frits Huiden

Caffini maakt al bijna honderd jaar veldspuiten waarbij het gamma loopt van kleine boomgaardspuiten, tunnelspuiten en gedragen uitvoeringen tot getrokken en moderne zelfrijders. In Nederland was er niet eerder een importeur voor het merk.

Agro Techniek opereert als dealer en onderdeel van de Nobels Group in een bollengebied pur sang en ziet juist daardoor kans voor het Italiaanse merk in Nederland. Ondanks dat het bedrijf al dealer is van veldspuiten van Kverneland en Hardi.


Onderscheiden

Met Caffini wil de importeur zich vooral onderscheiden door de lichtvoetige zelfrijder Rider Vario-Track met tankinhouden van 2.500 of 3.000 liter en de moderne gedragen uitvoering.

De Italianen gaan zich ook toeleggen op de slimme technieken voor precisielandbouw

Ronald van der Slot, directeur Agro Techniek

Agro Techniek-directeur Ronald van der Slot: 'Er worden dikwijls trekkers omgebouwd tot zelfrijdende spuit. Toch blijven er dan beperkingen met bodemvrijheid, variabele spoorbreedte, eigengewicht en gewichtsverdeling. Daarbij is het al snel lastig met de RDW-kentekening en vervallen CE-certificeringen en fabrieksgaranties.'


Laag eigengewicht

De aanschaf- en ombouwkosten zijn uiteindelijk duurder dan de Caffini Rider-zelfrijder die leeg maar 6 ton weegt. Het lage eigengewicht, de wendbaarheid met vier even grote wielen, maar ook een bescheidener prijs moeten het verschil maken met de lichte zelfrijders die in dit segment al op de markt zijn.


© Frits Huiden

Caffini heeft ook spuitbomen met luchtondersteuning met een driftreductie tot 97,5 procent. Wie 99 procent driftreductie wil, kan ook een Caffini-spuit met een ander merk luchtondersteuning krijgen.


Afwerking

Een blik op de gedragen 1.800 liter Profarmer 045-spuit met bijbehorende 1.200 liter-fronttank toont dat de Italianen voor de 65.000 euro kostende combi ook leveren op afwerking en degelijkheid. Vrijwel alles maken ze zelf. Ook de spuitbomen tot maximaal 28 meter breed die achter de spuit opklappen.


© Frits Huiden

Vertegenwoordiger Hennie Groothedde van Agro Techniek wijst op de bevestiging en geleiding van spuitleiding, hydrauliekslangen en elektra. 'Niet zomaar wat tyraps, maar netjes in kabelschoentjes, krimpkousen, behuizingen of rubberen fittingen. De boomschoren zijn doorlopend in plaats van per deel gelast, de cilinders zijn ingeschoven bij een uitgeklapte boom tegen torderen en vervuiling', licht hij toe.

'De boom klapt door de eindschakelingen netjes per deel uit en niet als een harmonica in één keer, wat torsie kan geven. De hefmast is van degelijk U-profiel zonder rollers die wringen, maar met kunststofgeleiders. Alle staal is voorbehandeld en gepoedercoat, maar de bomen kunnen volbad worden gegalvaniseerd en in de constructie zijn al uitsparingen voor 25 centimeter dopafstand', zegt Groothedde.


Gerenommeerde merken

Het zijn deze details aan de veldspuit die Agro Techniek overtuigde van de kwaliteit. Over de inruilwaarde van de Italiaanse veldspuiten maken Van der Slot en Groothedde zich dan ook geen zorgen. Bovendien, waar Caffini zich vooral over de constructie ontfermt, zijn er gerenommeerde merken gekozen voor levering van de software en hydrauliek.


© Frits Huiden

Zo is de spuittechniek van Arag, de hydrauliek van Bosch Rexroth, en de boordcomputer van Mueller betrokken. De Rider-zelfrijder heeft een Deutz Stage V-motor als krachtbron. 'Wij nemen de belangrijkste delen op voorraad, maar als er iets anders kapotgaat, zijn die onderdelen snel te bestellen en te leveren', zegt Groothedde.


© Frits Huiden

Het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen en daardoor ook de markt van veldspuiten staan behoorlijk onder druk. Is het in deze tijd nog zinnig om te investeren in een nieuw importschap van machines voor chemische onkruidbestrijding?

Van der Slot: 'Jazeker. Er zal altijd spuitmiddel nodig blijven in de teelt en dat hoeft niet per se chemie te zijn. Sinds kort staan er twee jonge Italianen aan het roer bij de Caffini-fabriek. Zij gaan zich ook toeleggen op de slimme technieken voor precisielandbouw zoals middelbesparende technieken, plaatsspecifiek spuiten en verdere driftreductie.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  21° / 7°
  0 %
 • Dinsdag
  22° / 8°
  0 %
 • Woensdag
  21° / 8°
  0 %
Meer weer