Aansluiting glastuinbouw De Kwakel-Kudelstaart op Ocap-leiding

Glastuinbouwgebied De Kwakel-Kudelstaart is met een spectaculair gestuurde boring onder de Westeinderplassen aangesloten op het CO2-netwerk van Ocap in Rotterdam.

Aansluiting+glastuinbouw+De+Kwakel%2DKudelstaart+op+Ocap%2Dleiding
© Greenport Aalsmeer

De Ocap-leiding verbindt de industrie van Rotterdam al met de tuinbouwgebieden Westland, Oostland en Aalsmeer. Voor de boring met een lengte van 1.500 meter hielden hijskranen de leiding omhoog om die door het boorgat te kunnen trekken.

De werkzaamheden zijn naar verwachting voor de zomer afgerond. Dan kunnen de eerste kassen in het gebied worden aangesloten op de leiding. De tuinbouwbedrijven worden daarmee minder afhankelijk van aardgas.


Havengebied

Ocap vangt al ruim vijftien jaar C02 af bij onder meer Shell en Alco Energy in het Rotterdamse havengebied en levert die aan diverse tuinbouwgebieden. Dit resulteert in een jaarlijkse besparing van 600.000 ton CO2 die de glastuinbouwbedrijven anders zouden moeten produceren door 330 miljoen kuub aardgas te verstoken.

De aanleg van deze nieuwe CO2-leiding wordt mogelijk gemaakt door een subsidie van provincie Noord-Holland. Landbouwgedeputeerde Ilse Zaal (D66): 'Met deze CO2-leiding gaan we een belangrijke randvoorwaarde invullen voor de verdere verduurzaming van de glastuinbouw in de Aalsmeerse regio.'


Restproduct

Zaal is verheugd dat hiermee een restproduct uit de industrie nuttig kan worden ingezet bij het telen van bloemen, planten en groenten in de kas. 'Het is van groot belang om deze verduurzaming ruimte te bieden. Daarom ondersteunen we dit vanuit de provincie.'

Bunnik Bromelia in De Kwakel teelt op 10 hectare Vriesea, Guzmania en ananas. Teler Björn Bunnik is trots dat het bedrijf hard op weg is om de footprint van de productie flink te minimaliseren. 'CO2 is een afvalproduct vanuit de industrie, maar een voedingsstof voor planten.'


Rendement

Ook gemeente Uithoorn is blij met de uitbreiding. Volgens economiewethouder Jan Hazen (VVD) is zo milieuwinst op meerdere vlakken te behalen. 'De glastuinbouw is een belangrijk onderdeel van onze lokale economie. De Ocap-pijplijn draagt bij aan een hogere efficiency van de teelt en dus ook aan een beter rendement.'

De milieuwinst zit niet alleen in de vermindering van fossiele brandstoffen, maar ook in het feit dat er geen tankauto's met CO2 vanuit Rotterdam naar ons gebied hoeven te rijden voor de levering van CO2, stelt Hazen. 'Goed voor het milieu, maar ook voor de bereikbaarheid in onze gemeente.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 6°
  55 %
 • Zondag
  11° / 5°
  60 %
 • Maandag
  10° / 3°
  5 %
Meer weer