Friese verkenner praat verder met zes partijen

De gesprekken voor een nieuw college van Gedeputeerde Staten in provincie Fryslân gaan deze week de tweede ronde in. Verkenner Chris Stoffer heeft daarvoor zes partijen uitgenodigd.

Friese+verkenner+praat+verder+met+zes+partijen
© Jacob van Essen

Met elk van deze partijen gaat hij een-voor-een in gesprek. Het gaat naast verkiezingswinnaar BBB om PvdA, CDA, FNP, VVD en ChristenUnie. Stoffer heeft hiervoor gekozen na overleg met BBB. Doel is realisatie van een stabiele meerderheidscoalitie met een ruime meerderheid in Provinciale Staten. Liefst met niet meer dan vier partijen en met een sterke voorkeur voor minimaal 24 zetels. Voor een meerderheid in de Staten zijn minimaal 22 zetels nodig.

Stoffer constateert dat de zes partijen inhoudelijk bij elkaar kunnen passen. De programmatische verschillen die er zijn, zijn volgens hem overbrugbaar. De gesprekken zullen daarnaast gaan over onderling vertrouwen. BBB heeft hem op het hart gedrukt dat de mensen die het college gaan vormen zich samen een goed team moeten voelen. 'Het is in de Staten een breed gedeelde wens dat er een bestuursakkoord op hoofdlijnen komt', zegt Stoffer. 'En niet een akkoord dat tot in detail dichtgetimmerd is.'

In zijn eerste verkenningsronde voerde Stoffer vorige week gesprekken met alle veertien partijen die op 15 maart in Provinciale Staten zijn gekozen. Hij heeft deze partijen op de hoogte gebracht van zijn bevindingen en het nu gekozen vervolg.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer