Deense varkenshouders krijgen controle voorkomen staartbijten

Vierhonderd Deense varkensbedrijven worden tot juli gecontroleerd op maatregelen die zij nemen om staartbijten te voorkomen. Zij moeten hun inspanningen schriftelijk aantonen om couperen te rechtvaardigen.

Deense+varkenshouders+krijgen+controle+voorkomen+staartbijten
© Henk Riswick

Als staartbijten niet voorkomt in een kudde en uit de risicobeoordeling blijkt ook dat het risico op staartbijten laag is, dan moet een Deense varkenshouder een actieplan opstellen. Daarin staat hoe het intact laten van staarten geleidelijk op het bedrijf kan worden geïntroduceerd. De controlecampagne van de Deense veterinaire en voedseladministratie is eind januari begonnen en duurt tot juli.

Het routinematig couperen van staarten bij varkens is verboden in de Europese Unie. In Denemarken zijn varkenshouders sinds 2019 verplicht om de mate van staartbijten in hun veestapel schriftelijk vast te leggen en een risicobeoordeling en bijbehorend actieplan op te stellen dat kan helpen de incidentie van staartbijten te verminderen. Nederland kent de welzijnscheck die sinds 2020 in de IKB's is opgenomen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 7°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer