Oranjehoen gaat met drogen houdbaarheid reststromen verlengen

Pluimveebedrijf Oranjehoen in het Flevolandse Swifterbant gaat ervaring opdoen met het drogen van verse groente- en kruidenreststromen van HelloFresh. Oranjehoen ontving voor de pilot een voucher van stichting Samen Tegen Voedselverspilling. Drogen van de reststromen moet de houdbaarheid ervan verlengen.

Oranjehoen+gaat+met+drogen+houdbaarheid+reststromen+verlengen
© Johan Leenders

Drogen maakt het mogelijk het gedroogde product op een later moment bij te mengen met het kippenvoer. De fluctuerende hoeveelheden reststromen van HelloFresh komen op die manier meer in balans met de constante vraag naar grondstoffen door Oranjehoen. Meer reststromen blijven zo circulair in de keten. De kippen worden gevoerd met het gemengde voer en de reststromen worden beter verwaard. HelloFresh en andere afnemers nemen vervolgens de kippen weer af voor in hun eindproducten.

Samen met afnemer HelloFresh onderzoekt Oranjehoen op welke manieren reststromen in de keten kunnen blijven als kippenvoer. In dit pilotproject onderzoekt het pluimveebedrijf de beste droogmethode, investeert het in een droogunit en onderzoekt het de optimale instellingen. In eerste instantie onderzoekt Oranjehoen dit voor wortels, knoflook en koriander.


Specifieke receptuur

'Oranjehoen heeft een specifieke receptuur die typerend is voor het eindproduct', zegt Johan Leenders van Oranjehoen. 'Hierin zijn groenten en kruiden verwerkt. De stromen van HelloFresh kunnen hiervoor goed worden gebruikt.' Door reststromen te drogen en in te zetten als voer voor de kippen, worden deze hoogwaardiger verwaard dan wanneer ze bijvoorbeeld worden omgezet tot biomassa.

Stichting Samen Tegen Voedselverspilling riep samen met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Rabobank en de regionale ontwikkelingsmaatschappijen de voucherregeling in het leven om innovaties tegen voedselverspilling te stimuleren. Bedrijven kunnen met een voucher bijvoorbeeld experts inschakelen, een businesscase ontwikkelen of een innovatie opschalen naar productieniveau.

De voucher vergoedt de helft van de kosten van het project. De andere helft draagt het bedrijf zelf bij. De voucherregeling staat nog open en geïnteresseerden kunnen nog een aanvraag indienen. Daarnaast is het mogelijk aanvragen in te dienen voor een kennisvoucher van Wageningen University & Research.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer