Lonen open teelten stijgen dit jaar met 8 procent

Belangenbehartiger CNV Vakmensen en vakbond FNV hebben met de werkgevers in de open teelten een onderhandelingsresultaat bereikt over een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst (cao). 'In de loop van dit jaar krijgen de werknemers er in totaal 8 procent bij', meldt CNV-onderhandelaar Henry Stroek.

Lonen+open+teelten+stijgen+dit+jaar+met+8+procent
© Dirk Hol

De cao geldt voor circa 30.000 werknemers in vaste dienst en indirect voor nog eens 7.500 inleenkrachten. Het gaat om werknemers die in de vollegrond werken: akkerbouw, tuinbouw, groente- en fruitteelt, bloembollenteelt en bij boomkwekerijen.

De cao gaat in op 1 maart 2023 en loopt tot 1 juli 2024. Stroek: 'Gezien de situatie in de sector, waarbij sommige bedrijven veel gevolgen ondervinden van de oorlog in Oekraïne, is het een redelijke loonsverhoging. We leggen dit positief voor aan onze leden.'


Twee stappen

CNV Vakmensen meldt dat de lonen in 2023 in twee stappen omhooggaan: 5 procent per 1 maart en daarbovenop 3 procent per 31 december. Verder is afgesproken dat de kosten voor huisvesting, bij huisvesting via de werkgever, op maximaal 20 procent van het wettelijk minimumloon blijven staan.


Verder is in de cao geregeld dat de reiskostenvergoeding automatisch meestijgt met de consumentenprijsindex. Dit betekent concreet dat de bedragen voor de reiskostenvergoeding per 1 januari 2023 met 8,1 procent zijn verhoogd. 'We raden werknemers aan om te checken of ze die hogere reiskostenvergoeding inderdaad krijgen', benadrukt Stroek.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 7°
  95 %
 • Zondag
  8° / 5°
  30 %
 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
Meer weer