Albert Heijn wint opnieuw marktaandeel, omzet branche stijgt

Supermarktketen Albert Heijn heeft zijn marktaandeel in 2022 weten uit te breiden van 35,7 procent naar 37 procent. Daarmee is de grootste supermarktketen van Nederland opnieuw gegroeid. Dat meldt marktonderzoeker NielsenIQ. Als gevolg van de gestegen prijzen steeg ook de omzet van de supermarktbranche.

Albert+Heijn+wint+opnieuw+marktaandeel%2C+omzet+branche+stijgt
© Albert Heijn

Superunie (met onder meer Plus en Vomar (26,1 procent)) en Jumbo (21 procent) leverden iets aan marktaandeel in, respectievelijk 0,8 en 0,2 procentpunt. De top 5 wordt volgemaakt door Lidl (10,1 procent) en Aldi (5,4 procent).

De groei van Albert Heijn komt onder meer door het aantal nieuwe winkels in 2022. In de laatste week van 2021 had de supermarktketen nog 1.057 winkels, een jaar later waren dat er 1.154. Het aantal supermarkten van Jumbo daalde van 691 naar 685. Superunie, waar supermarkten als Plus, Boni en Coop bij zijn aangesloten, realiseerde één nieuwe winkel in een jaar tijd en eindigde het jaar daarmee met 1.650 supermarkten.


Huismerken in de lift

NielsenIQ meldt verder dat de omzet van de supermarktbranche voor 2022 is uitgekomen op ruim 46 miljard euro, 3 procent meer dan een jaar eerder. Die omzetgroei kwam vooral door prijsstijgingen als gevolg van de gestegen inflatie. Zo werden de hoge energieprijzen en de hogere prijs voor schaarse grondstoffen doorberekend in de supermarktprijzen.

Als gevolg van die prijsstijgingen is de consument volgens de marktonderzoeker meer gaan kijken naar huismerken. Het omzetaandeel hiervan steeg met 1,8 procentpunt naar bijna 44 procent. Dat is een trendbreuk met de afgelopen jaren, stelt NielsenIQ, waarin het omzetaandeel huismerken een daling liet zien.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  18° / 7°
  20 %
 • Vrijdag
  18° / 12°
  70 %
 • Zaterdag
  18° / 13°
  60 %
Meer weer