Limburgse pluimveehouder ontwikkelt bedrijf binnen de regels

Ad Verkennis (54) vormt samen met zijn vriendin Gitte Jacobs (48) en hun kinderen Kai (19), Rick (18) en Lieke (15) een samengesteld gezin. De familie woont in Stramproy, op de plek waar de geboren boer Ad Verkennis opgroeide.

Limburgse+pluimveehouder+ontwikkelt+bedrijf+binnen+de+regels
© Boeren van Weert

Het pluimveebedrijf van Ad Verkennis in het Limburgse Ospel is onlangs geruimd vanwege vogelgriep. 'Hoewel we ons aan de hygiënevoorschriften houden, heeft het virus onze stal binnen weten te dringen. Een flinke domper voor het ondernemerschap', zegt hij.

'Honderdduizend kippen zijn geruimd, terwijl er misschien maar vijftig ziek waren, waarvan er vijftien zijn overleden. De rest was gezond. Dat maakt het extra pijnlijk', vindt de pluimveehouder.


Zes locaties

Verkennis Pluimvee Opfok en Leghennen is een bedrijf met zes locaties in Midden-Limburg: drie opfok- en drie leghennenbedrijven. De ondernemer fokt zowel zijn eigen legpluimvee op als voor twee opfokorganisaties: Agromix en Vepymo.

Sinds de dag dat ik ben geboren, wist ik dat ik het bedrijf in wilde gaan

Ad Verkennis, pluimveehouder in Stramproy

De liefde voor het boerenleven en het werken met pluimvee zijn Verkennis met de paplepel ingegoten. Hij is in Stramproy geboren en opgegroeid met een broer en zus. Zijn ouders hadden een pluimveehouderij. Verkennis was de enige die interesse had om hen op te volgen.

'Sinds de dag dat ik ben geboren, wist ik dat ik het bedrijf in wilde gaan. Nooit had ik een ander beroep op mijn wensenlijstje', zegt de pluimveehouder. Toen hij nog jong was, kon hij op school niet wachten tot hij thuis was. 'Na schooltijd ging ik thuis direct kijken waar pap was. Ik hoopte dat ik hem nog met een klusje kon helpen.'


Eerst in maatschap

Na de middelbare landbouwschool in Roermond en de landbouwschool in Horst kwam Verkennis in 1989 in het bedrijf, toen nog alleen een opfok voor leghennen. Tien jaar zat hij samen met zijn ouders in de maatschap. Daarna nam Verkennis het bedrijf officieel over.

De boer is een geboren ondernemer. Hij zag zijn kans schoon om het bedrijf verder uit te breiden. 'Op de thuislocatie heb ik, binnen de bestaande mogelijkheden van de wet en door gebruik te maken van emissiearme technieken, het bedrijf maximaal kunnen uitbreiden', zegt hij.


Stappen maken

Volgens de pluimveehouder heeft het bedrijf na het jaar 2000 echt stappen gemaakt. 'Het is mijn drive geworden om te zoeken naar mogelijkheden in de regio om nieuwe locaties over te nemen en te ontwikkelen. Nu hebben we zes locaties met in totaal 600.000 opfok- en 300.000 leghennen.'

Omdat de wet- en regelgeving vanuit de overheid telkens verandert, vooral voor veehouders, is het een flinke uitdaging om bestaande stallen of nieuwe stallen aan de eisen te laten voldoen. Hoewel Verkennis er niet altijd even blij mee is, haalt hij er wel uitdaging uit.

'Het leuke van ondernemen vind ik juist om, binnen de kaders van de wet, het bedrijf door te ontwikkelen. Waar het stopt, dat weet ik niet. Ik hoop dat wij in Nederland eens een keer de Europese lijn gaan volgen op allerlei gebieden: wetgeving, milieu en producteisen. Wij worden ingehaald in de Europese Unie door de 'nieuwe' lidstaten, waar de eisen en voorwaarden veel lager zijn', constateert de ondernemer.


Focus

Nu ligt de focus van de pluimveehouder op het kwalitatief in orde houden van zijn bestaande bedrijven. Dit doet hij samen met veertien medewerkers, zowel vast personeel als weekendhulpen. 'Ik ben ontzettend blij met de mensen die bij ons werken', zegt de ondernemer. 'Binnen het team houden we elkaar scherp. Zo proberen we met elkaar het maximale resultaat te behalen.'

Verkennis houdt zich veel bezig met de opfok. 'Dat vind ik een belangrijke taak die zorgvuldig moet worden uitgevoerd. Hier leg je de basis voor een succesvol koppel. Daarnaast moet de pluimveehouder die de kip vervolgens krijgt, er anderhalf jaar inkomen uit kunnen halen. We bezuinigen niet op kwaliteit en leveren goede kippen af.'


Thuis

Verder besteedt de ondernemer veel tijd aan managementzaken zoals de in- en verkoop, planning en administratie. Hij heeft een druk leven, maar alles wat hij doet voor zijn eigen bedrijf, doet hij met liefde en plezier. Er is dan ook geen plek op aarde waar Verkennis liever is dan thuis, bij zijn eigen bedrijf.

'Ik ben graag in Stramproy. Eén keer per jaar gaan we één week à tien dagen op vakantie. Het afgelopen jaar was een uitzondering. Toen zijn we twaalf dagen weg geweest. Dat vond ik te lang. Het was een actieve vakantie in Schotland, waarbij we veel hebben rondgetrokken en op verschillende plekken sliepen', zegt Verkennis.

'Als ik op vakantie ben, wil ik zoveel mogelijk van het land zien en de cultuur proeven. Een strandvakantie waarbij je de hele dag op een strandbedje ligt te zonnen? Mij niet gezien', lacht de Limburger.


Groot verantwoordelijkheidsgevoel

Ook fietst en wandelt Verkennis graag ter ontspanning. 'Dat is het eigenlijk wel', zegt hij. 'Ik ben gewoon graag thuis op mijn boerderij, dicht bij mijn gezin en de dieren. Ik heb een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Als er iets mis is, dan ben ik graag in de buurt. Anders heb ik geen rust.'

Dit artikel is onderdeel van de reeks 'Boeren van Weert', een initiatief van Weerter boeren en tuinders die graag laten zien wie zij zijn, wat ze doen en hoe ze maatschappelijke uitdagingen ombuigen in kansen. Meer informatie op boerenvanweert.nl.


Toekomstperspectief geeft drive om door te gaan

Voor veel agrarische bedrijven is er onzekerheid over de toekomst van het bedrijf. Bij pluimveehouder Ad Verkennis uit Stramproy is dit geen issue. Zowel Rick als Lieke Verkennis heeft interesse om in de toekomst volledig het bedrijf in te gaan. 'Maar we moeten straks kijken of het haalbaar is voor hen wat betreft wet- en regelgeving om de bedrijven over te nemen. Voor mij betekent het, nu er in elk geval opvolging in beeld is, dat het mij een drive geeft om te blijven investeren. Daarmee houd ik mijn bedrijf up-to-date en zorg ik voor meer arbeidsvreugde in het bedrijf', zegt hij. De afgelopen 33 jaar heeft de pluimveehouder hard gewerkt en alle mogelijkheden aangepakt, maar ook tegenslagen meegemaakt. Dat hoort volgens hem bij ondernemen. 'Het leven zit vol uitdagingen. Hoe je daarmee omgaat, dat is wat ertoe doet. Voorlopig ben ik nog niet klaar met werken. Wat de opvolging betreft gaan we zien wat te toekomst brengt.'

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer