Veluwse gemeenten willen stikstofrechten Lelystad Airport terug

Zes Noord-Veluwse gemeenten reageren woedend op het bericht dat de Schiphol Group Veluwse boeren heeft uitgekocht. Schiphol wil de stikstofrechten van die boeren gebruiken om Lelystad Airport te legaliseren. De gemeenten eisen die stikstofrechten nu terug.

Veluwse+gemeenten+willen+stikstofrechten+Lelystad+Airport+terug
© ANP Persbureau

Dat meldt Omroep Gelderland. De gemeenten zeggen tegen de regionale omroep dat ze zonder de rechten geen huizen kunnen bouwen, bedrijven kunnen vestigen of boeren kunnen helpen.


Moreel niet correct

De gemeenten Elburg, Epe, Hattem, Heerde, Oldebroek en Voorst vinden dat de stikstofrechten in de regio moeten blijven en niet naar Lelystad Airport moeten gaan. 'Wij moeten de komende jaren allemaal ontzettend veel extra woningen bouwen om de woningcrisis op te lossen', volgens burgemeester Jan Willem Wiggers van de gemeente Heerde.

'Dat kan op dit moment niet, omdat we daar geen stikstofrechten voor hebben, en we tegelijk ook de natuur moeten herstellen. Als gemeenten hebben we geen geld om boeren uit te kopen, dus zijn we afhankelijk van het Rijk. Dat Schiphol nu stikstofrechten van de Veluwe voor de neus van het Rijk wegkaapt, is moreel niet correct.'


Brief naar kabinet

De zes gemeenten sturen daarom een brief naar het kabinet. Daarin eisen ze dat de stikstofrechten van de Schiphol Group afgepakt worden. 'Dit soort praktijken moeten we niet tolereren', zo zegt Wiggers tegen Omroep Gelderland.

'De Tweede Kamer heeft al uitgesproken dat dit niet wenselijk is, dus het kabinet moet de wetgeving zo snel mogelijk aanpassen, en dan ook met terugwerkende kracht die stikstofrechten weer teruggeven aan de plek waar ze vandaan komen: de Veluwe.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer