Producenten vruchtensap starten petitie tegen suikertaks

Enkele Nederlandse producenten van puur vruchtensap nemen het initiatief voor de campagne 'Geen suikertaks in de boomgaard'. Zij vinden het niet terecht dat hun producten extra worden belast als de overheid de suikertaks gaat verhogen.

Producenten+vruchtensap+starten+petitie+tegen+suikertaks
© Flevosap

De initiatiefnemers voor deze campagne zijn de sapproducenten van Flevosap, 's Lands Beste, Schulp, Van Kempen Fruitsappen, De Appelaere en Appeven Fruitsappen. Zij roepen consumenten op een petitie tegen de fors hogere belasting van vruchtensappen te ondertekenen. Daarvoor is de actiewebsite geensuikertaksindeboomgaard.nl gelanceerd.

De overheid heeft een verhoging van de suikertaks per 1 januari 2023 afgekondigd. Het betekent dat consumenten extra moeten betalen voor frisdrank met als doel om hen gezondere keuzes te laten maken. De sapproducenten vinden het vreemd dat ook puur vruchtensap onder deze frisdrankbelasting valt.


100 procent uit de natuur

De sapproducenten wijzen erop dat bij frisdrank een fabrikant zelf kan bepalen of er meer of minder suiker wordt toegevoegd. 'Maar pure fruitsappen zijn voor 100 procent afkomstig uit de natuur, rechtstreeks uit de boomgaard. Niets meer en niets minder', verklaren zij in een gezamenlijk persbericht. De producenten pleiten er daarom voor om pure vruchtensappen voor de suikertaks los te koppelen van frisdranken.

De initiatiefnemers van de campagne benadrukken dat het goed is dat de overheid de strijd aanbindt tegen overgewicht. 'Maar de overheid moet geen appels met peren vergelijken. De inhoud van onze flessen groeit aan de boom. Echt vruchtensap bestaat voor volledig uit zongerijpte vruchten. In deze toch al dure tijd is het onwenselijk om de consumenten daar meer voor te laten betalen.'

De producenten stellen bovendien dat de toepassing van de suikertaks in Nederland behoorlijk willekeurig is. Zo is deze heffing bijvoorbeeld niet van toepassing op suikerrijke zuiveldranken of vaste producten zoals snoepgoed, chocolade en koeken. Als de campagne voldoende digitale handtekeningen oplevert, wordt de petitie aangeboden aan de voorzitter van de Tweede Kamer.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer