Groen licht aanpak landelijk gebied Groningen

Provinciale Staten van Groningen hebben woensdag voor het ontwerpbesluit transitie landelijk gebied gestemd. Wel vinden zij dat toekomstperspectief van boeren een randvoorwaarde moet zijn.

Groen+licht+aanpak+landelijk+gebied+Groningen
© Huisman Media

De Groninger aanpak gaat uit van de realisatie van een emissiereductie van 1.447 ton stikstof en 97 mol depositiereductie op Liefstinghsbroek. Aanvullende doelen voor water en klimaat worden in het najaar geïntegreerd. Verder blijft de provincie bij het Rijk aandringen op legalisatie van PAS-melders, het beschikbaar stellen van voldoende geld voor de uitvoering en versnellingsaanpak en heldere aankoopregelingen.

Toekomstperspectief voor Groningse boeren is een randvoorwaarde om invulling te geven aan de doelen van het Rijk voor het gebied. Hierop dringen Provinciale Staten Groningen aan. Zij namen in de vergadering hiervoor een motie aan van Groninger Belang, Partij voor het Noorden, 50 plus en BVNL.


Belast met onduidelijke plannen

Volgens de partijen wordt er vanuit het Rijk nog altijd geen perspectief geboden, terwijl het kabinet de provincies wel wil belasten met de uitvoering van 'hun onduidelijke plannen.' Landbouwgedeputeerde Johan Hamster (ChristenUnie) gaf aan dat de provincie van onderop wil werken om de doelen te halen. 'We willen niet beginnen met een kaart, maar eindigen met een kaart die van het gebied zelf is.'

Ook een motie over koplopers kon op de steun van Provinciale Staten rekenen. D66, ChristenUnie, SP, Partij voor de Dieren, PvdA en GroenLinks vragen koplopers in de kringlooplandbouw binnen de gebiedsgerichte aanpak te ondersteunen bij het voortzetten van hun bedrijf.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer