Over Nederlandse fruitoogst valt niets te klagen

Een rondgang langs verschillende fruittelers in Nederland leert ons dat er dit seizoen niets te klagen valt over de oogst van appels en peren. De opbrengst is hier en daar zelfs boven verwachting en de kwaliteit wordt als 'zeer goed' omschreven. Toch baren ook in deze sector de hoge energieprijzen zorgen voor de toekomst.

Over+Nederlandse+fruitoogst+valt+niets+te+klagen
© VidiPhoto

De Conference-peren zijn bijna overal van de bomen af en de tweede pluk van de Elstar-appels is in de meeste regio's afgelopen weekend ook afgerond. 'Door de mooie weersomstandigheden verliep de oogst als een trein', vertelt Gert Huiskamp van Fruitbedrijf Huiskamp uit het Overijsselse Welsum. Veel fruittelers zijn nu bezig met de latere perenrassen, zoals de Lucassen. Met de vele regen van de afgelopen dagen is dat wel iets uitdagender. 'De paden zijn behoorlijk nat.'

Het groeiseizoen had ook flink wat mooie dagen, stellen de fruittelers. Dat heeft goed uitgepakt voor de opbrengst. Bij Fruitbedrijf Huiskamp hebben ze dit jaar zelfs meer stuks én meer kilo's. 'Er valt niets te klagen over de appel- en perenoogst van dit jaar.' Dat beamen ze bij Vereecken Fruit in het Flevolandse Dronten. 'Wij telen op jonge grond en hebben beschikking over voldoende water. De productie is daardoor gewoon hartstikke goed. We hebben zelfs iets meer van de bomen kunnen halen dan gepland', vertelt Leander Vereecken.


Hoog suikergehalte

Niet alleen over het groeiseizoen en de oogst zijn telers goed te spreken, ook over de kwaliteit valt niets te klagen. 'De appels groeien goed door. Je haalt er een laag af en dan nog groeien ze door. Ze smaken ook super. Door de mooie zomer is het suikergehalte top. Dat geeft volop kansen voor de afzet', stelt Vereecken. René Bal van Delphy vult aan: 'En voor de latere rassen is het een voordeel dat er nog neerslag gevallen is. De grootte is ontzettend goed.'

Voor dikke appels en peren is zeker een goede prijs te behalen

Peter Verhage, fruitteler in Luttelgeest

Peter Verhage van Verhage Fruit in Luttelgeest ziet ook kansen in de afzet. 'Er staat momenteel een klein beetje druk op de prijs. Dat komt doordat er te kleine appels en peren uit Zeeland en België op de markt worden gebracht', geeft de Flevolandse teler aan. 'Maar ik verwacht dat voor de dikke appels en peren een goede te prijs te behalen valt.' Over prijzen zelf kan nog weinig worden gezegd. In dit stadium van het seizoen moet de prijs zich nog zetten.

Enige waar volgens Bal wel op gelet moet worden, is pissebedschade. Vooral in het zuidwesten van het land kan dit een rol spelen. 'Appels die tegen elkaar geplakt zaten, hebben wat vraatschade opgelopen. Normaal gebeurt dat pas later in het seizoen. Door de relatief hoge neerslaghoeveelheid in het zuidwesten van Nederland kan dit probleem daar eerder plaatsvinden. Die appels zullen, zo verwacht ik, vooral naar de industrie gaan.'


Energiecrisis zorgt voor onzekerheid

Kortom: het is een seizoen om over naar huis te schrijven. Toch heerst er niet per se een jubelstemming. De huidige energieprijzen leiden ook bij fruittelers tot zorgen. 'We weten dat we een keer over moeten stappen op een nieuwe energierekening', licht Verhage toe. 'Gelukkig is dat moment er voor ons nog niet. Een voordeel is dat wij afgelopen jaar geïnvesteerd hebben in een CO2-pompsysteem. Dit systeem gebruikt 10 procent tot 15 procent minder energie.'

Bij Vereecken Fruit zien ze het somberder in. 'Mede door de hoge energieprijzen heb ik het merendeel van mijn oogst vooraf op contract verkocht. Ik ben inmiddels uit contract en schrik me elke maand weer wezenloos van de energienota. Die nota is sinds ik uit contract ben vier keer over de kop gegaan. Dat is niet vol te houden. Met de opbrengst die ik heb, ben ik dat bedrag binnen een paar maanden weer kwijt. Dat gaat een keer fout.'

Inmiddels is bekend dat het kabinet en de energiebedrijven het eens zijn geworden over maatregelen om de energierekening omlaag te brengen. In grote lijnen betekenen de plannen dat de overheid vanaf 1 januari een deel van de energierekening overneemt. Aan de laatste details wordt nog gewerkt. Naar verluidt wordt hierover tijdens Prinsjesdag meer bekendgemaakt. Wellicht dat dit ook voor deze fruittelers een uitkomst gaat zijn.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer