'De dag van vandaag en morgen'

Afgelopen weekend domineerden een Spaans en een Fries woord het nieuws: Vuelta en Wopke.

%27De+dag+van+vandaag+en+morgen%27
© ZLTO

In Utrecht en Brabant trok de Spaanse wielerkoers grotendeels langs het platteland. Aan het parcours toonden boeren en tuinders ludiek en creatief hun waarde aan miljoenen tv-kijkers: gezond, vers voedsel en fijn groen produceren. Hun boodschap kwam helder voor het voetlicht: 'Verkwansel onze primaire sector niet. Den Haag, let op uw tellen!'

Wopke Hoekstra deed publiekelijk een oproep om realistischer om te gaan met het bereiken van de stikstofdoelen, wat onmiddellijk tot een politieke en maatschappelijke heisa en gedoe leidde.

Ironisch grappig wel, want eigenlijk pakte Hoekstra terug op het breedgedragen plan Duurzaam Evenwicht (DE) dat LTO vorig jaar samen met een aantal partners uit ondernemers- en milieuhoek presenteerde. Het frappeerde me dat Natuurmonumenten en Natuur & Milieu vorige week, rond hun onderhoud met 'gespreksleider' Johan Remkes, hun steun aan het plan loslieten. Want: 'nieuwe realiteit'. Welke dan, vraag ik me af.

Niemand ontkent dat wij een rol te spelen hebben bij het oplossen van de stikstofknoop

Wim Bens, bestuurslid LTO Nederland

Gelukkig houden VNO-NCW, MKB NL en Bouwend NL met LTO wél onverkort vast aan de uitgangspunten van het DE-plan en de verantwoordelijkheden voor de diverse sectoren die daaruit voortkomen, de agrarische voorop. Immers, niemand ontkent dat wij een rol te spelen hebben bij het oplossen van de stikstofknoop.

Zo blijft stikstof ons land en onze samenleving in de greep houden, terwijl heel veel Nederlanders een ongewisse winter tegemoetzien, met extreem hoge kosten voor hun eerste levensbehoeften en torenhoge rekeningen voor gas en energie in het verschiet.

De dag van morgen is belangrijk, die van vandaag evenzeer. Alleen daarom hebben we de verantwoordelijkheid om te blijven streven naar een duurzaam evenwicht, op alle fronten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer