Elektrakeuring moet stalbranden voorkomen

Met een warmtemeter en spanningsmeter speurt keurmeester Henry Woltinge van Keuring Service Nederland naar onregelmatigheden in de stal van varkenshouder Michel Pol in het Drentse Drijber.

Verzekeraar Univé staat achter de maatregel van het kabinet voor een wettelijk verplichte jaarlijkse visuele keuring voor alle stallen om stalbranden te voorkomen. 'Het is nu zo dat er bij bepaalde sectoren minder premie binnenkomt dan er aan schade wordt uitgekeerd. Dat houden we niet lang vol', reageert Leendert Verduin van Univé. 'De oorzaak daarvan zijn de stalbranden. Die branden worden vaak veroorzaakt door elektra.'

Naast de jaarlijkse visuele keuring wil het kabinet dat de grote veehouderijen iedere drie jaar een uitgebreidere, strengere elektra- en zonnestroomkeuring ondergaan. De overige veehouderijen ondergaan dit iedere vijf jaar. Varkenshouder Pol was voorheen zelf installateur. 'Ik denk dat de frequentie die op dit moment geldt, voldoende is en dat er ook een verantwoording bij de ondernemer zelf ligt.'


Niet willen verzekeren

Univé ziet nu al dat sommige verzekeraars de agrarische sector niet willen verzekeren. 'Niet iedere verzekeraar kan die risico's nemen met als gevolg dat het onverzekerbaar wordt', beweert Verduin. 'Het zou zonde zijn als je daarom deze prachtige sector het land uit jaagt.'

Keuring Service Nederland legt de verantwoording niet allen bij de boer, maar ook bij de installateurs. Woltinge: 'De agrarische sector doet het best goed. Soms zie je onkunde bij installateurs of verouderde installaties. Maar in het algemeen heeft de sector het goed voor elkaar.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer