Sleufsilo met wanden met extra lange hak voor afdeksysteem

Melkveehouders Thom en Meinte Miedema hebben hun voeropslag geoptimaliseerd in combinatie met een afdeksysteem. Via Bosch Beton kregen ze een oplossing op maat met een sleufsilo van nieuwe LA-keerwanden met een extra lange hak. Het afdeksysteem van Agridek rijdt over de lange hak zonder dat er extra verharding nodig is. Dat bespaart extra kosten op grondwerk en verharding.

Sleufsilo+met+wanden+met+extra+lange+hak+voor+afdeksysteem
Bosch Beton
© Bosch Beton

Thom Miedema en zijn neef Meinte hebben een melkveebedrijf met 115 melkkoeien en een kleine zestig stuks jongvee in het Friese Blessum. De melkveehouders doen het inkuilen in eigen beheer, in de vorm van een lasagnekuil en tot voor kort op een betonplaat. Dat betekende voor Miedema dat de kuil tot wel twaalf keer per seizoen open en dicht moest worden gemaakt.

Daarnaast kampten de Friese melkveehouders met een opslagtekort voor ruwvoer in de winter. De wens was om de opslag te optimaliseren en te voorzien van een afdeksysteem.

Perfecte lasagnekuil

'Bosch Beton is samen met de melkveehouders op zoek gegaan naar een sleufsilo afgestemd op de behoeften van het bedrijf', zegt Douwe Bijlsma, verkoper buitendienst Nederland bij Bosch Beton. 'Uitgangspunt daarbij was dat Miedema zijn hoogwaardige ruwvoer beter kan opslaan. In de nieuwe silo in combinatie met het Agridek-voerconcept worden de eerste tot en met de laatste snede horizontaal ingekuild en ontstaat een perfecte lasagnekuil.'

Door de energie van de eerste snede, de structuur van de zomersneden en het eiwit van de laatste sneden te combineren, bespaart de veehouder op bijproducten, legt Bijlsma uit. 'Tijdens de voerperiode wordt het voer verticaal gesneden. Miedema kan de koeien elke dag een compleet en constant rantsoen aanbieden.'


© Bosch Beton

Bosch Beton paste voor de nieuwe voeropslag de nieuwe LA300H-keerwanden toe. Deze wanden zijn door de extra lange hak speciaal geschikt voor sleufsilo's met een afdeksysteem, aldus Bijlsma. 'We zien steeds vaker een combinatie van sleufsilowanden met een permanent afdeksysteem. Het systeem rijdt tijdens het afdekken en uitkuilen over de stabiele hak langs de silowanden. Een extra verharding aanbrengen is dus niet meer nodig. Dat bespaart extra kosten op grondwerk en verharding.'

Innovatieve goot

De afmeting van de silo is 50x12x3 meter, de opslag is uitgevoerd in asfalt. Om het geheel compleet te maken, plaatste Bosch Beton ook de Bosch Beton-duogoten. Dit zijn innovatieve goten naar eigen ontwerp, conform het waterschapbesluit, vertelt Bijlsma. 'De goot heeft twee afvoerbuizen: één voor schoon water en één voor perssappen. De betonnen behuizing beschermt de afvoerbuizen. Hierdoor is de goot overrijdbaar met zware voertuigen zonder dat de buis knikt of beschadigd raakt.'


Tekst gaat verder onder video.

Andere voordelen zijn dat de goten door de uitneembare gekleurde deksels op schoon water of vuil water/perssap kunnen worden gezet, afhankelijk van de situatie. Met een bijpassend begin- of eindgootstuk kan eenmalig de aansluiting worden gerealiseerd op de perssapput/mestkelder of, in geval van schoon water, op de sloot. Ook kan de gebruiker op elk gewenst moment van afwatering wisselen door alleen de deksel te wisselen.

Thom en Meinte Miedema kozen voor een afdeksysteem van Agridek met een Agridek Permanent-afdekkleed, een gegalvaniseerd Agridek-portaalsysteem type 1 met bedieningsplateau en een volledige waterhuishouding voor de silo. Het robuuste portaalsysteem rijdt om de muren heen, vertelt Jan Sake Bosch, algemeen directeur en verkoopadviseur van Agridek.


© Bosch Beton

'Hierdoor kan het systeem gemakkelijk buiten de silo worden gereden en tijdens het inkuilen volledig door de silo heen worden gereden. De combinatie met de Bosch Beton-wanden met langere hak geeft de juiste stabiliteit en ruimte om eroverheen te rijden. Dat werkt perfect. De klant bespaart in grondwerk en de machine heeft een stabiele ondergrond', legt de Agridek-directeur uit.

Enorm arbeidsgemak

Het afdekken van de kuil is met het afdeksysteem door één persoon in een half uur tijd te realiseren. 'Dat geeft een enorm arbeidsgemak, waardoor het voor de melkveehouder makkelijker is om twaalf keer per jaar in te kuilen', aldus Jan Sake Bosch.

'De veehouder trekt het afdekkleed met geïntegreerde waterslangen met een afrolmachine over de kuil heen', vervolgt de Agridek-directeur. 'Dan worden de slangen volgepompt met bron- of slootwater en in de winter met pekelwater. De slangen worden automatisch gevuld en op druk gehouden door een sensor. Als je gaat voeren, rol je het kleed met de machine elke keer een stukje op. Het water in de slangen gaat automatisch terug naar de opslagtank.'


© Bosch Beton

Het mooie van dit project is volgens Jan Sake Bosch dat Miedema, Bosch Beton en Agridek gezamenlijk goed over het ruwvoerrantsoen hebben nagedacht. 'Alles is erop gebaseerd de maximale waarde uit ruwvoer te halen. In dit systeem kunnen de twaalf lagen kuilgras eenvoudig worden ingekuild, zodat de kuil veel harder wordt dan een traditionele kuil. Het ruwvoer is smakelijk, waardoor de drogestofopname door de koe hoog is. De boer bespaart zo op zijn voerkosten en kan daarmee het systeem terugverdienen.'

• Lees meer op de website van Bosch Beton


Dit artikel is gecreëerd door onze kennispartner Bosch Beton

Bosch Beton

Het klimaat verandert en de productie van een goede oogst wordt duurder en moeilijker. Goed ruwvoer is de basis voor alles en betekent een betere melkproductie...

Lees verder »

Meer van Bosch Beton

Lees ook

Meer artikelen van Bosch Beton »

Artikelen over Bosch Beton