Inflatie in eurolanden stijgt in juli naar record van 8,9 procent

De inflatie in de eurozone is afgelopen maand versneld en bereikte opnieuw een recordhoogte. Ten opzichte van juli vorig jaar stegen de consumentenprijzen met 8,9 procent, zo blijkt uit een nieuw overzicht van Eurostat. Dit is het hoogste tarief sinds de invoering van de euro in 1999.

Inflatie+in+eurolanden+stijgt+in+juli+naar+record+van+8%2C9+procent
© Vidiphoto

In de voorgaande maand juni zijn de consumentenprijzen met 8,6 procent gestegen en experts hadden een versnelling tot 8,7 procent verwacht. De inflatie werd opnieuw aangejaagd door de energieprijzen, die met 39,7 procent stegen ten opzichte van vorig jaar. De prijzen van voedingsmiddelen stegen van 8,9 naar 9,8 procent.

De drie Oostzeelanden Estland, Letland en Litouwen kenden met meer dan 20 procent opnieuw de hoogste inflatie van de eurolanden. In Duitsland bedroeg de inflatie 8,5 procent en België topte op 10,4 procent.


Rentetarieven

Een week geleden verhoogde de Europese Centrale Bank (ECB) voor het eerst in elf jaar haar belangrijkste rentetarieven. In vergelijking met andere centrale banken reageert de ECB laat, hoewel haar inflatiedoelstelling van 2 procent al geruime tijd duidelijk wordt overschreden.

Tegelijkertijd is de economische groei in de hele eurozone met 0,7 procent hoger dan verwacht, tegen een verwachte 0,2 procent. Zuid-Europa verraste positief, terwijl Duitsland in het tweede kwartaal een nulgroei rapporteerde.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
Meer weer