Oranjebonus en Wet strategisch belang in toekomstvisie LTO

LTO Nederland zet de komende jaren in op drie thema's: goed eten, mooi groen en sterk ondernemerschap. Om die reden pleit de organisatie onder meer voor een Oranjebonus en een Wet strategisch belang land- en tuinbouw.

Oranjebonus+en+Wet+strategisch+belang+in+toekomstvisie+LTO
© Tony Tati

Dat blijkt uit de deze week gepresenteerde conceptversie van de Toekomstvisie 2030 van LTO. Met de toekomstvisie wil LTO een antwoord hebben op de uitdagingen en daaruit voortvloeiende veranderingen waar Nederlandse boeren in alle achttien sectoren van de land- en tuinbouw de komende jaren voor staan en waar vanuit het publieke debat vaak de nadruk op wordt gelegd.

'Met dit manifest willen we met onze leden in gesprek over de stip op de horizon. Onze boeren en tuinders hebben veel te bieden. Daarbij zijn tal van maatschappelijke discussies die op dit moment spelen van belang voor de sector. Maar richting de toekomst, waarin er al veel voor ons is besloten en er meer van ons wordt gevraagd, is het cruciaal dat de sector zelf een duidelijk antwoord heeft', zegt voorzitter Sjaak van der Tak van LTO Nederland.


Oranjebonus

Een van de voorstellen van LTO is de introductie van de Oranjebonus. Dat wordt door de organisatie als belangrijke stimulans beschouwd om meer Nederlandse producten in de schappen te krijgen. Een product met een Oranjebonus heeft de Nederlandse bodem, kas of stal als herkomst. 'Dat betekent lokaal geproduceerd, met een lage impact op het milieu en met een lage carbon footprint', staat beschreven in de toekomstvisie.

Het is cruciaal om als sector zelf een duidelijk antwoord te hebben

Sjaak van der Tak, voorzitter LTO Nederland

De Oranjebonus moet worden gedragen door de hele keten: boeren en tuinders, verwerkers en de supermarktketens. 'Het moet zowel een uiting worden van lokaal geproduceerd, goed voor de boer als goed voor het milieu.'


Wet strategisch belang

Daarnaast pleit LTO voor een Wet strategisch belang land- en tuinbouw. In deze wet worden beschermende maatregelen genomen om de strategische belangen van voedselproductie beter te waarborgen.

Het gaat dan onder andere om het beschermen van vruchtbare landbouwgrond tegen opkoop ten behoeve van natuur, bouw en industrie, maar ook tegen opkoop door buitenlandse bedrijven en mogendheden en om het in de benen houden van cruciale productielijnen.


Meerdere wegen

Er is volgens LTO Nederland meer dan één manier om als boer of tuinder langs de drie genoemde thema's te ontwikkelen.

LTO stelt dat sommigen zullen kiezen voor ontwikkeling van biologische bedrijfsvoering of maatschappelijke diensten zoals zorg en recreatie, terwijl anderen op hightech innovatie zullen focussen. Het is ook mogelijk dat een bedrijf verschillende transitiepaden tegelijk gaat bewandelen.


Eigen ontwikkelrichting

Voor LTO is het van belang dat ondernemers zelf hun ontwikkelrichting naar de toekomst toe kunnen bepalen. Van der Tak: 'Deze visie is tot stand gekomen met onze leden aan het woord en we blijven het gesprek aangaan over de vervolmaking en uitvoering. Met onze boeren en tuinders, die zich vanuit diverse sectoren, achtergronden en regio's elke dag inzetten voor goed eten, mooi groen en sterk ondernemerschap.'

LTO Nederland gaat de komende tijd verder in gesprek met leden over de toekomstvisie. Via bijeenkomsten, en op 8 juni is er een webinar waarin de conceptversie wordt gepresenteerd. Voorts kunnen leden aanpassingen op de huidige tekst voorstellen via amendementen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 8°
    20 %
Meer weer