Stalstof melkveehouderij helpt allergieën voorkomen

Bezoeken van koeienstallen helpt allergieën voorkomen. De stalstof daar bevat namelijk beta-lactoglobuline en deze biedt bescherming in een straal tot 300 meter rond de boerderij. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit voor Diergeneeskunde in Wenen.

Stalstof+melkveehouderij+helpt+allergie%C3%ABn+voorkomen
© Barenbrug

De onderzoekers ontdekten eerder dat het uit gras afkomstige en beschermende eiwit beta-lactoglobuline in rauwe melk zit. In combinatie met onder meer het groene pigment van gras, ijzer, zink en vitamine A in de melk kan dit mensen extra beschermen tegen allergieën.

Boerenkinderen hebben daardoor minder last van allergieën dan kinderen die niet in de omgeving van een boerderij wonen. Het Weense onderzoeksteam heeft nu ook aangetoond dat beta-lactoglobuline ook in grote hoeveelheden voorkomt in stalstof. Mogelijk doordat dit eiwit via de urine wordt uitgescheiden en vervolgens in het stof terechtkomt.


Proef muizen

Bij een proef met muizen kwam naar voren dat de proefdieren minder heftig reageerden op de allergenen van melk of berk, nadat ze via neusdruppels een stof kregen dat beta-lactoglobuline bevatte. De onderzoekers verwachten dat door de verspreiding van stof met dit beta-lactoglobuline een 'beschermbel' ontstaat in een straal van maximaal 300 meter rond een bedrijf.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  9° / 2°
  70 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  11° / 2°
  50 %
Meer weer