Rosanne van Genugten-Vos: goed netwerk opbouwen is goud waard

Het jubileumcongres van de European Pig Producers (EPP) wordt in mei gehouden in Nederland. Inmiddels meldden zich daarvoor 154 leden aan en twintig niet-EPP-leden. Het congres kan namelijk ook worden bijgewoond door niet-leden.

Rosanne+van+Genugten%2DVos%3A+goed+netwerk+opbouwen+is+goud+waard
© Studio Van Assendelft

EPP is dertig jaar geleden opgericht in Denemarken. Het jubileumcongres zou al in 2020 in Nederland worden gehouden. Door de coronapandemie schoof dat twee jaar op. Voorzitter Rosanne van Genugten-Vos van de European Pig Producers Dutch Branch is blij dat het congres nu doorgang gaat vinden. Volgens haar ziet iedereen ernaar uit om elkaar weer te ontmoeten. In oktober 2020 nam Van Genugten-Vos de voorzittershamer over van Gerard Driessen.

EPP is een netwerkclub voor toekomstgerichte varkenshouders. 'Netwerken zijn zowel een kenmerk als een product van onze tijd. In een wereld die steeds groter wordt, zijn netwerken onmisbaar', stelt de voorzitter.


Breed georiënteerde club

Een van de deelnemers aan het congres is Hennie Korten uit het Limburgse Heibloem. Hij heeft een vermeerderingsbedrijf met 1.200 zeugen waarvan de biggen voor een belangrijk deel in Duitsland worden afgezet. Hij runt het bedrijf met drie medewerkers. Korten is sinds 2010 lid van EPP. Hij noemt EPP 'een breed georiënteerde, vooruitstrevende club'. De onderwerpen en activiteiten die aan bod komen, beperken zich niet alleen tot de varkenshouderij.

In een wereld die steeds groter wordt, zijn netwerken onmisbaar

Rosanne van Genugten-Vos, voorzitter European Pig Producers Dutch Branch

'Lid zijn van EPP biedt de mogelijkheid om te kijken in de keuken van collega's, waar je anders niet zo snel komt', vervolgt de varkenshouder. 'Dat kan een eyeopener zijn of zorgen voor een andere nuancering.' Daarnaast gebruikt hij het netwerk dat hij in de loop der jaren opbouwde, wanneer hij specifieke vragen heeft of met een collega wil sparren. 'Je kunt gemakkelijk veel van elkaar leren', zegt Korten. Als voorbeeld noemt hij het bezoek dat hij met een groepje varkenshouders bracht aan een Duitse collega die vleesvarkens op stro houdt en deze zelf vermarkt.


'Lid zijn van EPP biedt de mogelijkheid om te kijken in de keuken van collega's, waar je anders niet zo snel komt', zegt Hennie Korten, varkenshouder in Heibloem.
'Lid zijn van EPP biedt de mogelijkheid om te kijken in de keuken van collega's, waar je anders niet zo snel komt', zegt Hennie Korten, varkenshouder in Heibloem. © Maartje van Berkel

'Je wereld is klein wanneer je alleen op je bedrijf bent georiënteerd.' Korten noemt het juist interessant om buiten die cirkel te kijken. 'Je kunt er energie uit halen voor je dagelijkse werk en voor de kansen die er zijn voor je eigen bedrijf. Naast de kennis en contacten die ik binnen EPP heb opgedaan, is dat vooral mijn ervaring. Het geeft je een boost.' Van Genugten-Vos vult aan: 'Contacten opbouwen en het onderhouden van een goed netwerk met sectorgenoten zijn goud waard.'


Open cultuur

'Ik vind de sfeer binnen EPP laagdrempelig en open. Het heeft de afgelopen jaren niet alleen mijn visie op de varkenshouderij, maar ook mijn blik in zijn algemeenheid verbreed', zegt Gijs Lemmens. Lemmens is vierdejaarsstudent aan HAS Hogeschool Den Bosch en werkt daarnaast op het gesloten bedrijf van de familie Van Dommelen in het Noord-Brabantse Hoogeloon. Als lid van de studievereniging HAS Intensief raakte Lemmens in 2019 betrokken bij de organisatie van het congres en dus ook bij EPP.


'Het EPP-congres is een enorme kans om je horizon en netwerk te verbreden', vindt Gijs Lemmens, medewerker op een varkenshouderij in Hoogeloon.
'Het EPP-congres is een enorme kans om je horizon en netwerk te verbreden', vindt Gijs Lemmens, medewerker op een varkenshouderij in Hoogeloon. © Nely van den Oetelaar

Lemmens probeert vooral studenten van de hogere agrarische scholen en Wageningen University & Research te enthousiasmeren om deel te nemen aan het congres. Op de vraag waarom, luidt zijn antwoord: 'Het is een enorme kans om je horizon en netwerk te verbreden. Nationaal en internationaal.' Ook Korten is enthousiast over de laagdrempeligheid en het gemak waarop contacten bij EPP tot stand komen. 'Je wordt zo opgenomen. EPP'ers zijn geïnteresseerd in elkaar en in elkaars onderneming.'

Nu het congres in Nederland wordt gehouden, is dat een uitgelezen kans om kennis te maken met het EPP, stelt de varkenshouder. Ook Van Genugten-Vos noemt de 'ontspannen setting' als een belangrijk speerpunt. 'In vrijheid met elkaar kunnen praten over een gedeelde passie: het houden van varkens en het ondernemen in de varkenshouderij. Een club waarbij je op een sociale manier je netwerk opbouwt. Politieke standpunten nemen we niet in. Het belangrijkste is dat elke varkenshouder zich welkom voelt.'


Toekomstige uitdagingen

Het thema van het EPP-congres is 'Full chances ahead - in a rapid changing environment (Genoeg uitdagingen in een snel veranderende wereld). Centraal in de twee tours die er zijn op 19 en 20 mei, staan toekomstige innovaties, maatschappelijke veranderingen en lessen die kunnen worden getrokken uit een andere branche met uitdagingen die vergelijkbaar zijn met die waarvoor de varkenshouderij staat.

Van Genugten-Vos spreekt van een reis waarin huidige en toekomstige ontwikkelingen vanuit verschillende gezichtspunten worden belicht met als doel varkenshouders te ondersteunen in hun bedrijfsvoering. De Nederlandse afdeling van European Pig Producers, EPP Dutch Branch, telt 180 leden, van wie 70 procent varkenshouder is en 30 procent afkomstig is uit de periferie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer