Copa-Cogeca wil aan de slag voor Oekraïne

De koepel van Europese landbouworganisaties Copa-Cogeca heeft zich solidair verklaard met het Oekraïense volk en de collega-boeren en collega's van agrarische coöperaties. De komende tijd wil de organisatie het conflict evalueren om daarna concrete acties te ondernemen om de solidariteit niet bij woorden te laten.

Copa%2DCogeca+wil+aan+de+slag+voor+Oekra%C3%AFne
© Twan Wiermans

Welke acties worden overwogen, heeft Copa-Cogeca niet bekendgemaakt. Wel meldt de organisatie dat 'in tijden van oorlog de focus op voedselzekerheid van cruciaal belang is'. 'Het is essentieel om in een vroeg stadium de nodige stappen te ondernemen om te zorgen dat de voedselvoorziening de zwaarst getroffenen, in Oekraïne en de rest van de wereld, blijft bereiken. Dit is het moment om een ??verenigde Europese en internationale samenwerking verder te versterken', meldt Copa-Cogeca in een verklaring.

'Om een ??sterk en vreedzaam Europa te behouden, is het waarborgen van voedselzekerheid en toeleveringsketens van fundamenteel belang. Dat is een les die we hebben geleerd van de grondleggers van Europa', stelt de koepel van Europese landbouworganisaties.


Destabilisatie

De destabilisatie van Oekraïne door de Russische invasie heeft al belangrijke mondiale gevolgen gehad, stelt Copa-Cogeca. 'Russen en Oekraïners zijn belangrijke internationale landbouwexporteurs. Oekraïne is de op drie na grootste externe voedselleverancier van de EU en voorziet de EU van een kwart van de invoer van granen en plantaardige olie.'


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Dus terwijl de kwestie van de energievoorziening nu duidelijk in ieders gedachten is, is landbouw net zo strategisch belangrijk. Voor de landbouwgemeenschap van de EU, die zowel een sleutelrol als veerkracht heeft getoond tijdens de coronapandemie, komt deze crisis boven op de coronacrisis en de scherpe prijsstijgingen van alle belangrijke landbouwinputs – energie, voer en meststoffen – in de afgelopen maanden.


De komende dagen en weken moeten de besluitvormers van de EU, terwijl ze zich in de eerste plaats concentreren op de lopende conflictoplossing, ook rekening houden met de impact ervan op belangrijke economische sectoren, vindt Copa-Cogeca. 'De Europese landbouw is een centrale pijler van onze strategische autonomie. De besluitvormers van de EU moeten resoluut en snel optreden om het te behouden.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer