AgroWizard lanceert automatische stamdiktemeter voor boomtelers

De start-up AgroWizard ontwikkelt technologie om data te verzamelen in de landbouw en bomenteelt met artificial intelligence. Onlangs lanceerde het bedrijf zijn eerste meetapplicatie: een compleet automatische stamdiktemeter voor vrucht- en laanbomentelers.

AgroWizard+lanceert+automatische+stamdiktemeter+voor+boomtelers
© Frits Huiden

Gericht data verzamelen geeft veel inzicht in de groei van gewassen en de toestand van percelen. Dat merkte ook boomkweker Henri Fleuren uit het Limburgse Baarlo die graag meer data wilde hebben over zijn 3,6 miljoen fruitbomen.

Deze data zijn het beste in waarde uit te drukken door de stamdikte te meten. Dat is een soort opbrengstmeting waarbij exact bekend wordt welke voorraad er is, wat kan worden afgeleverd, maar ook hoe de bomen groeien in het seizoen. Het is handmatig een enorm karwei.


Limburgse bedrijven

Om dit te automatiseren, is AgroWizard opgericht, een start-up van de Limburgse bedrijven Fleuren Tech, Genzai en Bluehub. De start-up is gevestigd op Brightlands Campus Greenport Venlo.

We willen de beste voorspellingen doen over de teelt

Pim Deuling, directeur AgroWizard

De eerste meetapplicatie is de stamdiktemeter waarbij camera's de dikte meten en software deze verwerkt met locatie-RTK-gps en de data verstuurt via een simkaart naar een bedrijfscomputer met bijbehorend managementsysteem.


Maximaal vier camera's

Van de waterdichte camera IP69 worden er maximaal per vier op een voertuig geplaatst. De stereocamera kijkt op 2 tot 3 meter afstand en gebruikt een gyroscoop voor correctie van de meethoek, maar ook een infraroodsensor en in de toekomst mogelijk nog een Lidar-sensor.


De camera voorop de quad meet nauwkeurig de groei in een razend tempo.
De camera voorop de quad meet nauwkeurig de groei in een razend tempo. © Frits Huiden

Met een flinke gang van 8 tot 10 kilometer per uur is het mogelijk tussen twee bomenrijen door te meten. Ook is dit te combineren met andere werkgangen zoals maaien. Handmatig kunnen een paar honderd bomen per uur worden gemeten. Met deze automatiek is er een capaciteit van tienduizend bomen per uur met een hoge precisie.


Opensourceplatform

Een onlineplatform dient als managementsysteem en is open source met andere managementsystemen en databronnen zoals weerstations, vochtmeters en bodemsensoren te koppelen. Volgens directeur Pim Deuling van AgroWizard geeft de volautomatische stamdiktemeter 10 procent kostenverlaging en tot 15 procent opbrengstvermeerdering.

'Er zijn gerichtere teeltmaatregelen te nemen en het chemiegebruik is te verminderen. De ruwe data blijven eigendom van de teler', zegt Deuling. 'Onze ambitie is om ook de bloesemtelling te meten, de boomhoogte of voor gemeenten de CO2-waarde van bomen. Mogelijk zijn ook de groei van groente en akkerbouwgewassen te meten.'


Software

AgroWizard wil geen andere sensoren of tools zoals taakkaarten, vochtsensoren, drones of bodemscanners bouwen, maar vooral met software vanuit alle aangeleverde data de beste voorspellingen doen over de teelt.

De boomscanner is alleen te leasen voor ongeveer 500 euro per maand. Volgens Deuling zou een boomteler met 21 hectare al winst behalen als alleen de arbeidsbesparing in het najaar wordt geteld.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 6°
  10 %
 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
Meer weer