WUR: goede ontvochtiging voorwaarde voor telen zonder gas

Glastuinders gebruiken nu minder gas bij de teelt van hun gewassen vanwege de hoge gasprijzen. Een aandachtspunt is daarbij het vocht in de lucht, waarschuwt Wageningen University & Research (WUR).

WUR%3A+goede+ontvochtiging+voorwaarde+voor+telen+zonder+gas
© Thierry Schut

Planten verdampen de hele dag. Dat vocht moet worden afgevoerd om ziektes te voorkomen. Energiezuiniger telen in een goed geïsoleerde kas heeft gevolgen voor het vocht in de kas, meldt de WUR. In een slecht geïsoleerde kas condenseert er veel vocht tegen de ramen en vindt er meer lekventilatie plaats. Daardoor blijft de luchtvochtigheid laag, maar gaat wel veel warmte verloren.

In energiezuinige kassen kunnen mechanische ontvochtigers worden ingezet. Daarbij condenseert het vocht en de vrijgekomen warmte wordt weer teruggevoerd naar de kaslucht. Op deze manier blijft de meeste energie behouden. Voordeel van dit systeem is dat het ook kan worden ingezet in minder koude periodes. De warmte wordt dan opgeslagen om op een later moment weer gebruikt te worden, waardoor het energieverbruik van de kas nog verder afneemt.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer