Lagere voerkosten met wintergraan en erwten

Met een mengteelt van wintergraan en erwten kunnen melkveehouders hun voerkosten verlagen, omdat ze minder eiwit hoeven aan te kopen. 'Met een hoge eiwitprijs is het lucratief om meer eiwit van het eigen bedrijf te halen', betoogde Robert van Dorst van biologisch mengvoerbedrijf Reudink vorige week tijdens de Biokennisweek.

Lagere+voerkosten+met+wintergraan+en+erwten
© Nieuwe Oogst

Dat geldt voor biomelkveehouders, maar ook voor gangbare collega's. 'Grasklaver is en blijft de basis', stelt Van Dorst. Maar graan-erwten is een prima aanvulling. Uit onderzoek van het mengvoerbedrijf blijkt dat er 8 ton droge stof per hectare kan worden geoogst. Dat komt neer op 834 kilo eiwit. 'Omgerekend is dat circa 2.000 kilo soja die je minder hoeft aan te kopen.'

De voederwaarde van graan-erwten is gemiddeld 800 VEM en 100 RE. Van Dorst liet twee rantsoenen zien die beide onder de streep op ruim 930 VEM en 145 RE uitkwamen. Door 2 kilo droge stof grasklaver en 1 kilo droge stof snijmais te vervangen door 3 kilo droge stof graan-erwten, is een krachtvoer met iets meer VEM nodig, maar met minder eiwit. Dit is goedkoper, wat resulteert in lagere voerkosten.


Lage onkruiddruk

Voordeel van een wintergraan met erwten is dat het in oktober kan worden gezaaid, eventueel na de snijmais. Van Dorst: 'Je profiteert dan van stikstofbinding in het vroege voorjaar en hebt in het voorjaar al veel massa, waardoor de onkruiddruk laag is. Ook is er weinig bemesting nodig.' Halverwege juni is 8 ton droge stof per hectare te oogsten.

De teeltkosten zijn 400 tot 500 euro per hectare. Triticale past qua rijpheid het beste bij de erwten. De combinatie van zomergraan en zomererwten kan ook, maar hierbij is de onkruiddruk hoger.

Een ander voordeel van de mengteelt graan-erwten is volgens Van Dorst de goede inpassing in het rantsoen in de droogstand en de transitie. 'Met een basis van 800 VEM en 100 RE voldoet graan-erwten prima aan de basisbehoefte van de droge koe. Bovendien blijkt dat de biestkwaliteit ook positief wordt beïnvloed.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 8°
  85 %
 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
Meer weer