CDA wil deltaplan voor platteland

Om het platteland toekomstperspectief te bieden en leefbaar te houden, is een deltaplan duurzaam platteland nodig. Dat stelt CDA Overijssel in de nieuwe plattelandsvisie 'Perspectief voor het platteland'.

CDA+wil+deltaplan+voor+platteland
© Twan Wiermans

De partij stelt dat het landelijk gebied niet zonder boeren kan, maar dat zij dan wel een kans moeten krijgen om een fatsoenlijk inkomen te verkrijgen. Door de stikstofproblematiek staan echter zowel de toekomst van veel agrarische familiebedrijven op het spel, als de leefbaarheid van het landelijk gebied door het verdwijnen van scholen en winkels.

De Overijsselse afdeling van de partij zegt dat boeren de kortetermijnmaatregelen van de landelijke overheid zat zijn, geen toekomst meer zien voor hun bedrijf en overwegen te stoppen. Dat moet worden gekeerd, aldus het CDA. De overheid moet duidelijk zijn en een langjarig perspectief bieden met een bijbehorend verdienmodel.


Ander natuurbeheer

Daarbij is ook een andere aanpak van natuurbeheer nodig. Natuurorganisaties moeten worden gestimuleerd om boeren in te schakelen bij natuurbeheer. Sterker nog, samenwerking met boeren zou een randvoorwaarde moeten worden voor deze organisaties.

'Landbouw en natuur waren eeuwenlang nauw met elkaar verbonden, maar in de afgelopen decennia zijn ze uit elkaar gegroeid. Nu moeten we ze weer met elkaar zien te verzoenen', aldus Bert Vroon, samen met Eric Kleissen medeopsteller van de CDA-visie.

Als een boer zelf landschapselementen als een houtwal aanbrengt, dan moet daar een vergoeding voor waardedaling van de grond tegenover staan. Bij dit alles, ook als een boer gaat stoppen met het agrarisch bedrijf, is volgens het CDA vrijwilligheid het uitgangspunt en niet onteigening.


Ondergeschoven kindje

Een aanpak op gebiedsniveau is nodig volgens de opstellers. 'Een aanpak die integraal en samen met het gebied wordt opgepakt en vormgegeven.' De stikstofproblematiek dient bij deze aanpak niet allesbepalend te zijn, hoewel de partij het probleem niet ontkent.

Er staat echter meer op het spel. 'De leefbaarheid op het platteland is nu het ondergeschoven kindje. Bij alles wat zich afspeelt rond de 24 Natura 2000-gebieden in onze provincie moet daarvoor concrete aandacht zijn, inclusief geld en een plan van aanpak', zegt Jeroen Piksen, woordvoerder landbouw en natuur van de CDA-fractie in Provinciale Staten. De provinciale landbouwvisie werd eind december tijdens een werkbezoek aangeboden aan CDA-Kamerlid Derk Boswijk.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer