Redelijke boerenkoolopbrengst na grillig groeiseizoen

Boerenkoolteler Ard Ruiter uit het Noord-Hollandse Nieuwe Niedorp zit volop in het oogstseizoen. Medewerkers oogsten hier een perceel in Sint Maartensbrug. De opbrengst is ondanks het 'rare' groeiseizoen redelijk.

'Het seizoen is hier grillig verlopen', weet Ruiter. 'Met planten stond het egaal blank, maar ondanks het water is het gewas er wonderbaarlijk goed onderuit gekomen.' De teler is in september begonnen met oogsten van de in totaal 50 hectare. Ruiter verwacht een opbrengst van 20 ton per hectare.

Meestal loopt de oogst door tot 1 februari. Het bedrijf levert de kool aan snijderijen. 90 procent daarvan gaat via vaste contracten en prijsafspraken. Ruiter hoopt op een lange winter. 'Boerenkool reageert nog op de weerberichten. Als die kou voorspellen, neemt de vraag toe. Het moet ook niet te hard vriezen, want dan kunnen we niet oogsten en dat gaat te koste van de kwaliteit.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
 • Vrijdag
  23° / 16°
  90 %
Meer weer