Zeven teeltbedrijven starten wietexperiment

Binnen het experiment gesloten coffeeshopketen ofwel het wietexperiment, zijn voorlopig zeven telers aangewezen. Die mogen legaal hennep en hasjiesj produceren voor de verkoop in coffeeshops in tien deelnemende gemeenten.

Zeven+teeltbedrijven+starten+wietexperiment
© Legal Cannabis Coalition (LCC)

De aangewezen telers zijn nu bezig met het opzetten van hun teeltbedrijven, waarna ze starten met de productie van hennep en hasjiesj. De tijd die de teeltbedrijven en betrokken gemeenten hiervoor nodig hebben, is bepalend voor het moment dat ze kunnen leveren aan coffeeshops. Dat melden de ministers Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport deze week aan de Tweede Kamer.

De ministers bepalen in overleg met betrokken burgemeesters en de telers het startmoment waarop kan worden geleverd aan de coffeeshops tijdens de overgangsfase voor het experiment. Het is aan gemeenten om met de telers en de directe omgeving waar de bedrijven zich vestigen, vorm te geven aan de inrichting passend bij de lokale situatie.


Lokale omgevingsvergunningen

De komende periode zijn voor de planning volgens de betrokken ministeries verschillende zaken van belang, zoals de tijd die nodig is om de teeltlocaties klaar te maken en lokale omgevingsvergunningen hiervoor rond te krijgen. Het aanbod van hennep en hasjiesj moet voldoende zijn om de coffeeshops te bevoorraden. De kwaliteit en de diversiteit van de producten moeten ook op orde zijn.

Gedurende de overgangsfase kunnen de deelnemende coffeeshops, naast de gedoogde verkoop, de legaal geteelde hennepproducten verkopen. Na de overgangsfase start het wietexperiment, dat vier jaar in beslag zal nemen. Zodra de experimenteerfase is begonnen, mogen de deelnemende coffeeshops uitsluitend hennep en hasjiesj afkomstig van de aangewezen telers verkopen. Dat is een voorwaarde voor een gesloten keten.


Het streven is dat de aangewezen telers in de loop van de tweede helft van 2022 aan de nodige voorwaarden voldoen en de overgangsfase kan starten. Als de startdatum is vastgesteld, zal er blijvend worden gemonitord of de planning realistisch is en zal tevens worden gestuurd op mogelijkheden tot versnelling.


Maximaal tien bedrijven

De komende tijd kunnen volgens Grapperhaus en De Jonge naast de zeven al aangewezen telers nog maximaal drie teeltbedrijven worden aangewezen voor het wietexperiment. Hiervoor lopen nog procedures met aspirant-telers. Bij de inrichting van het wietexperiment heeft het kabinet besloten dat er maximaal tien teeltbedrijven kunnen meedoen om te zorgen voor voldoende aanbod.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 3°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer