GD wijst varkenshouder op problemen maag-darmkanaal zeug

Verhoogde uitval bij zeugen is een klacht die de laatste jaren toeneemt, meldt GD. Het gaat nog steeds om weinig meldingen, maar die verdienen wel aandacht. Afgaande op de diagnoses bij ingezonden gestorven zeugen, lijken maag-darmproblemen een mogelijke oorzaak.

GD+wijst+varkenshouder+op+problemen+maag%2Ddarmkanaal+zeug
© Varkens Archief

Het aantal meldingen van verhoogde uitval bij zeugen is de laatste jaren toegenomen. Het steeg van 2 tot 8 procent van de in totaal zo'n tweehonderd meldingen die maandelijks binnenkomen bij de Veekijker van GD. Daarmee zijn dit nog steeds weinig meldingen, geeft GD aan. Zeker in vergelijking met vruchtbaarheidsproblemen die goed zijn voor ongeveer de helft van het aantal meldingen.

Wel verdient de stijgende trend aandacht, vindt GD. Maag-darmproblemen bij de zeugen zijn een belangrijke reden voor uitval. Dat blijkt uit de diagnoses van de ingezonden gestorven zeugen. Maandelijks komen circa honderd zeugen en soms een beer bij GD binnen voor sectie. Daarbij blijkt dat een derde deel van de gestorven zeugen te maken heeft met maag-darmproblemen.

De diagnoses die GD stelt, zijn maagdraaiing, draaiing/truptuur van de milt, draaiing/ruptuur van de leverkwab, darmdraaiing, darmperforatie/instulping, maagzweer, maagperforatie, vernauwing maagingang en verbloeding door maagzweer.


Voeding of voersysteem

De maag-darmproblemen kunnen te maken hebben met de voeding of het voersysteem. Maagdraaiingen en de daaraan gekoppelde draaiingen van milt en lever kunnen onder andere ontstaan door:
- eenmaal daags voeren
- schrokkerig eten
- snelle opname van veel natte brij
- gistvorming, slechte hygiëne en/of schimmelig voer
- voersamenstelling: bijvoorbeeld veel makkelijk verteerbare koolhydraten, te veel onverteerbaar eiwit en gasvorming
- onrust en stress tijdens voeren door bijvoorbeeld onregelmatige voertijden

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer