Agrifirm: prijsontwikkeling soja lijkt gunstig

Er lijkt een dalende trend te komen in de sojaprijzen. Dit komt mede door gunstige vooruitzichten voor de oogst in Brazilië en de Verenigde Staten. In dat laatste land wordt ook een goede maisoogst verwacht.

Agrifirm%3A+prijsontwikkeling+soja+lijkt+gunstig
© Pixabay

Dat stelt Agrifirm in zijn marktinformatie grondstoffen. Terwijl op de fysieke markt de sojanoteringen met 1 euro per ton stegen, geldt voor de levering op termijn een daling van de sojaprijs met 7 euro per ton. De gunstige weersomstandigheden in de Verenoide Staten in augustus maken dat de vooruitzichten voor de sojaoogst in dat land positief zijn. Er wordt een beduidend hogere oogst verwacht dan vorig seizoen.

In Brazilië steeg dit seizoen het areaal soja met pakweg 5 procent. Wel baart de droogte aan het begin van het seizoen zorgen. Datzelfde geldt voor de mogelijke komst van een 'La Niña', een periode waarbij koud zeewater in een deel van de Stille Oceaan effect heeft op het weer in Zuid-Amerika. Gezien de hoge prijzen zullen telers hun best door om een zo groot mogelijke sojaoogst binnen te halen, denkt Agrifirm.


Goed maisjaar

Niet alleen in grote delen van Nederland, maar ook in de Verenigde Staten zijn de weersomstandigheden positief voor de maisgroei. Ook de weersvoorspellingen voor het Midden-Westen, waar veel mais is gezaaid, zijn voorlopig positief. Er wordt dan ook een goede maisoogst verwacht, net als in Europa en Oekraïne. Minder positief lijkt de tweede oogst mais in Brazilië, die al voor 80 procent binnen is. Hier valt de opbrengst tegen.

Daarbij verloopt de inzaai van de volgende mais in Brazilië moeizaam. Ook bij deze teelt zijn er zorgen rond La Niña, wat kan leiden tot een kouder voorjaar. Ook in Argentinië is gestart met de inzaai. Hier lijkt 2 procent meer hectare mais te komen dan vorig jaar.


Meer bietenpulp

De opbrengstverwachtingen voor suikerbieten in Europa werden in het jongste JRC Mars-bulletin verhoogd met 11 procent, wat een ruimer aanbod van bietenpulp veronderstelt. Dit komt nog niet tot uiting in de prijzen van de nieuwe bietenpulpcampagne. Die prijzen blijven onverminderd hoog.

Sojahullen blijven duur door een beperkt aanbod uit Argentinië en de hoge vrachtkosten. Dit laatste geldt ook voor palmpitschilfers, waar ook nog een goede vraag uit derde landen meespeelt. Tarwegries is wat gedaald in prijs waardoor het concurrerend is met andere grondstoffen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  17° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
Meer weer