Investeerders steken miljoenen in natuurinclusieve landbouw

Een groep van zevenhonderd kleine en grote investeerders steekt miljoenen euro's in de aankoop van landbouwgrond waar boeren met meer aandacht voor de natuur kunnen ondernemen. De lappen grond liggen in Gelderland, Flevoland, Utrecht en Friesland.

Investeerders+steken+miljoenen+in+natuurinclusieve+landbouw
© Dirk Hol

De grond gaat naar zes agrarisch ondernemers die ervoor zorgen dat de bodem en biodiversiteit verbetert, meldt het initiatief Aardpeer. Dat brengt fondsen bijeen om natuurinclusieve boeren aan grond te helpen.


Een groep van particulieren, maatschappelijke organisaties en zakelijke investeerders heeft in totaal voor 7,2 miljoen euro aan obligaties gekocht. Met de opbrengst koopt Aardpeer 93 hectare grond, die vervolgens wordt verpacht aan boeren die beloven ook te werken aan de natuur.

Het idee erachter is dat gebruik van land door boeren los komt te staan van het bezit, omdat Aardpeer eigenaar blijft. Daardoor zouden boeren minder financiële druk van bijvoorbeeld banken moeten ervaren om de opbrengst uit het land te verhogen. Dat leidt tot steeds intensievere landbouw, legt een woordvoerster uit.


Twee bedrijven

Onder andere een biologisch teelbedrijf uit Zeewolde in Flevoland en een biologisch melkveebedrijf in het Friese Rotstergaast gaan aan het werk op het land. Naast kleine investeerders deden onder meer Vogelbescherming Nederland en Triodos Bank mee aan het initiatief.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  24° / 18°
  70 %
 • Donderdag
  25° / 17°
  20 %
 • Vrijdag
  24° / 15°
  20 %
Meer weer