Met uitvloeier Prolong XP betere bedekking en langere werking

Tankadditieven worden belangrijker bij het beperken van het aantal gewasbeschermingsmiddelen en bespuitingen per middel. Telers zoeken naar de maximale effectiviteit van een bespuiting. 'Welk risico wil je lopen? Elke bespuiting wil je zo goed mogelijk doen', zegt pootgoedteler Bas Jippes uit Nagele, in de Noordoostpolder. Voor het maximaal effect van virusreductie voegt Jippes Prolong XP toe aan de tankmix.

Met+uitvloeier+Prolong+XP+betere+bedekking+en+langere+werking
Holland Fyto
© Jorg Tönjes

Bas Jippes teelt basispootgoed op zijn akkerbouwbedrijf in het Flevolandse Nagele. Voor zichzelf en voor de afnemers vindt hij het belangrijk virus maximaal uit het uitgangsmateriaal te houden. 'Een teleurstelling in de nacontrole met virus kost veel geld, helemaal als je het hebt over de hoogste klassen. Die teel ik nou juist. Een toevoegmiddel in de tank om de werking van de minerale olie en het luizenmiddel te maximaliseren kan al snel uit.'

De meerkosten van Prolong XP in de tank komen neer op ongeveer 12 euro per hectare. Jippes spuit om en om met Prolong XP en minerale olie en met een insecticide in combinatie met die twee. 'Het mengt dan beter in de tank en zo krijg je een betere bedekking. Ik vind het lastig om te zeggen hoeveel het scheelt, met of zonder Prolong XP. Zelf werk ik al jaren nooit zonder. Ik zie het meer als een extra verzekering tegen virus. Er is veel onderzoek gedaan naar de werking met veldproeven. Daar komt het jaar op jaar goed uit.'

Voor mij is het echt een voorwaarde om een goede kwaliteit pootgoed te leveren

Bas Jippes, akkerbouwer in Nagele

Onafhankelijke virusproeven

Technisch manager Gerbert Barneveld van Holland Fyto, de leverancier van Prolong XP, zegt dat zijn bedrijf veel waarde hecht aan goed onderbouwde claims op de tankadditieven in het portfolio. Holland Fyto nam vanaf de introductie van Prolong XP, nu zo'n 10 jaar geleden, onafhankelijke virusproeven op praktijkonderzoekbedrijven. 'Steeds weer komt uit deze proeven naar voren dat je de bescherming tegen virusoverdragende luizen kunt optimaliseren met Prolong XP', zegt Barneveld.

Prolong XP doet zelf niets met de luis of het virus. De werking van het polymeer en de paraffineolie in Prolong XP is gebaseerd op het veranderen van het gedrag van het water in de tank en op het gewas. Een tiende procent Prolong XP in de tank is daarvoor genoeg.

Barneveld geeft ook aan waarom per gewas of toepassing tankadditieven verschillend kunnen zijn. 'Prolong XP is speciaal voor het zo lang mogelijk bedekt houden van het blad met actieve stoffen. In het geval van een systemisch werkend middel zou je een ander additief moeten toepassen. Daarom hebben we meerdere producten. In suikerbieten en graan past het additief Kantor beter. Om de werkzame stoffen tegen trips in uien dieper in de bladschede te laten komen, kun je daar weer voor Spur kiezen.'

Klimaatverandering

Dat luizen met het veranderende klimaat steeds langer actief zijn, is risicoverhogend voor pootgoedtelers. Dit jaar was het voorjaar vrij koud, maar de voorgaande jaren waren de luizen al vroeg actief. Soms vlogen ze tot in november, waardoor ze met een zachte winter met meer exemplaren tot het voorjaar overleven. Pootgoedtelers moeten met hun strategie rekening houden met die veranderingen, stelt Barneveld.

Jong blad van een gewas dat net boven komt, is gemakkelijk aan te boren door de luizen. Als dat goed beschermd is met een laagje olie en insecticide, zal de luis vanaf de eerste boring geen virus kunnen overdragen. Ook Jippes gebruikt dat gegeven om al vroeg in het seizoen beschermde gewassen te hebben.

Olie remt de groei van het gewas licht. Volgens Barneveld is een neveneffect van Prolong XP dat deze groeiremming minder sterk is, omdat Prolong XP ervoor zorgt dat een druppel beter uitvloeit. 'Het verzacht de groeiremming van de olie. Telers weten dat te veel olie spuiten opbrengst kost. Soms is dat niet erg voor de sortering, maar vaak kun je dit fytotoxische effect van olie beter wel beperken.'

Hechten

Het belang van de hechtende capaciteit van de spuitvloeistof neemt toe. De regelgeving voor driftreductie eist van de telers dat ze met grovere druppels spuiten. Het blijkt dat die, zeker met minerale olie, gemakkelijker afketsen op het gewas. Jippes: 'Met Prolong XP raak je dus beter.' Barneveld: 'Zo'n grote druppel is zwaarder en hecht moeilijker aan het gewas. Dat alleen al pleit voor gebruik van hulpstoffen die hechting én uitvloeiing bevorderen.'

In de pootgoedteelt hebben de leden van Holland Fyto een vaste groep gebruikers van Prolong XP. Jippes behoorde tot de eersten. Hij liet zich overtuigen door de praktijkproeven. Juist de teelt van het hoogwaardige uitgangsmateriaal uit miniknollen en de eerste en tweede generaties pootgoed maakt hem extra voorzichtig als het virus betreft. 'Je wilt voor jezelf én voor een andere teler geen verlaging in klasse. Voor mij is het echt een voorwaarde om kwaliteit te leveren. Ik zou zelf ook goede aardappelen willen ontvangen.'

Kritisch

Afnemers zijn kritisch op het pootgoed. Hoewel bacterie in de consumptieteelt vaak als een groter probleem wordt gezien, zijn de eisen op het gebied van virus net zo goed toegenomen. Jippes: 'Een land als Algerije of Egypte accepteert alleen nog maar klasse E of hoger. Als je pootgoed dan door virus zakt naar A, kun je niet leveren. De laatste jaren zie je dat we bacterie steeds beter onder de duim houden. Virus is eerder wat meer geworden. Daarom moet je wat je doet goed doen. Welk risico wil je lopen? Het gaat niet om besparen op middel. Het eindproduct is te waardevol om te missen.'

'Prolong XP is het enige additief dat zo goed is onderzocht als het gaat om beperken van virusoverdracht in aardappelen en bloembollen', zegt Barneveld. 'We laten het bewust onafhankelijk onderzoeken. Je komt er gewoon verder mee. De sector probeert al jaren virus te reduceren en telers kunnen gewoon beter scoren met Prolong XP in de tank.'

Beste effect Prolong XP mét olie in de mix

Tankadditief Prolong XP vervangt niet de olie in de mix, zegt technisch manager Gerbert Barneveld van Holland Fyto. 'Om het effect van een insecticide te verhogen, kun je Prolong XP toevoegen aan alleen het middel. Dat verhoogt de werking. Maar het is nog veel beter om zowel Prolong XP als minerale olie te gebruiken. In het jaarlijks onafhankelijk onderzoek dat wij de laatste 9 jaar met het tankadditief deden, bleek de 'driepoot' Prolong XP-olie-insecticide altijd het beste resultaat op te leveren.' Barneveld legt uit dat de werking van Prolong XP is gebaseerd op het veranderen van de eigenschappen van het water in de mix. Daarom raadt hij aan bij het vullen van de spuit te beginnen bij Prolong XP. 'Het product verlaagt de oppervlaktespanning van water. Daardoor lossen de andere stoffen, olie en middel, beter op in de tank.' Prolong XP zorgt ervoor dat na het verspuiten van de mix de olie en het gebruikte gewasbeschermingsmiddel zo lang mogelijk hun bedekking op het blad houden. De luizen kunnen door de maximale bedekking van het blad minder gemakkelijk virus overbrengen met hun stilet. Dat is vooral voor pootgoedtelers een prettig gevoel.
• Meer informatie over Prolong XP kunt u hier vinden.

Dit artikel is gecreëerd door onze kennispartner Holland Fyto

Holland Fyto

Holland Fyto is een samenwerkingsverband van 7 onafhankelijke Nederlandse toeleveranciers in de land- en tuinbouw (Alliance, Benfried, Mertens, Profytodsd,...

Lees verder »

Meer van Holland Fyto

Lees ook

Meer artikelen van Holland Fyto »

Artikelen over Holland Fyto