Drentse bessenoogst later van start (video)

Veertien dagen later dan vorig jaar is begin deze week in Drenthe de oogst van blauwe bessen van start gegaan.

Drentse+bessenoogst+later+van+start+%28video%29
© Joost de la Court

Op de kwekerij van familie Harmsma in Bovensmilde zijn maandag de eerste bakjes gevuld met blauwe bessen van een vroeg ras.

Teler Rik Harmsma verwacht tot 15 ton bessen van een hectare te halen, afhankelijk van de leeftijd van zijn struiken. 'We zijn nu wat later begonnen, mede door het koude voorjaar. Maar als het niet te veel regent, kunnen we de rest van het oogstseizoen goede kwaliteit leveren.' Hij verwacht tot oktober te kunnen oogsten.

Oogstmachine

Het fruitbedrijf van Rik Harmsma en zijn vrouw Geppie telt 10 hectare blauwebessenstruiken. Iedere struik wordt vier keer geplukt. De laatste plukronde gebeurt met een oogstmachine.

Nu nog werken er acht pluksters, studenten uit Polen. Later in de zomer groeit dat aantal naar circa dertig medewerkers. Behalve met Polen werkt het bedrijf met scholieren uit de buurt.

Historie

Het bedrijf van Harmsma kent een rijke historie. Het is naar verluidt de oudste professionele bessenkwekerij van Europa. Het bedrijf is in 1923 gesticht door G. Borgesius. De familie Harmsma is intussen de vierde generatie die er haar brood mee verdient.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer