Met coronachecklist weet je zeker dat je aan alles hebt gedacht

Aan de digitale risico-inventarisatie en -evaluatietool van Stigas is nu ook een coronachecklist toegevoegd. Albert van der Burg van Stigas: 'Corona is een nieuw risico voor ondernemers. Het is belangrijk om daarop te anticiperen. Via de checklist weet je als ondernemer zeker dat je aan alles hebt gedacht. Zeker nu het aantal besmettingen weer toeneemt.'

Met+coronachecklist+weet+je+zeker+dat+je+aan+alles+hebt+gedacht
Werkgeverslijn

Door corona is er meer aandacht dan ooit voor veilig werken. Veel agrarische ondernemers vragen zich af hoe ze hun bedrijf geschikt moeten maken voor de 1,5 metersamenleving en hoe ze om moeten gaan met de risico's die het coronavirus met zich meebrengt.

Wanneer weet je of je aan alles hebt gedacht? 'Een risico-inventarisatie en -evaluatie (RIE) is dan een uitkomst', zegt Van der Burg. 'Met de digitale RIE doorloop je alle processen in je bedrijf. Zo raak je bewust van alle risico's die er zijn in je onderneming en beslis je hoe je daarmee omgaat.'


Corona in agrarische onderneming

Stigas helpt ondernemers gezond, veilig en duurzaam te werken en is vooral gericht op de agrarische sector. De digitale RIE die door Stigas is ontwikkeld, wordt veel gebruikt door ondernemers in alle sectoren. Ook de coronachecklist die Stigas onlangs toevoegde, is geschikt voor agrarische ondernemers.

Met de digitale RIE doorloop je alle processen in je bedrijf

Albert van der Burg, Stigas

Van der Burg: 'We hebben de checklist gebaseerd op de richtlijnen van de Sociaal-Economische Raad (SER). Zo geven we agrarische ondernemers handvatten hoe om te gaan met corona in de agrarische onderneming. Vragen zijn bijvoorbeeld: zijn de medewerkers geïnstrueerd over hoe vaak en hoe ze hun handen moeten wassen? Weten medewerkers bij welke klachten ze thuis moeten blijven? Zorgen jullie ervoor dat groepen gespreid binnenkomen? Is het antwoord nee, dan geven we een mogelijke actie waarmee de ondernemer aan de slag kan.'

Iedere ondernemer die gebruikmaakt van de digitale RIE, vindt de checklist in het systeem. Bedrijven die nog geen digitale RIE hebben, kunnen de checklist ook downloaden op de website.


Medewerkers meenemen in veiligheid

Eléonore Hendriks van Oostland Company, een paprikateeltbedrijf met vier locaties, heeft de coronachecklist van de RIE door een medewerker van haar in laten vullen. 'Ik vind het belangrijk om onze medewerkers mee te nemen in wat wij doen aan veiligheid. Het digitale systeem maakt het makkelijk om met elkaar te werken aan risico-inventarisatie- en evaluatie.'

Onlangs heeft Hendriks de ingevulde RIE doorlopen met Stigas. 'Ieder jaar update ik de RIE, maar het leek mij goed om eens een externe mee te laten kijken. Albert keek naar wat beter en anders kan, maar bevestigde ook dat wij al veel goed doen. Dat is fijn om te horen.'


Veiligheidsschoenen

Zo dragen medewerkers bij Oostland Company al jaren veiligheidsschoenen' 'Zelfs als je ze vergeten bent, is niet dragen geen optie. We hebben veiligheidsschoenen in vrijwel iedere maat reserve. Het risico op gebroken tenen is bij ons minimaal', zegt Hendriks.

De check van Albert van der Burg van Stigas kwam in zo'n beetje de drukste tijd van het jaar bij het paprikateeltbedrijf. 'Natuurlijk, we willen ervan leren, toch? Dan moet je het niet doen wanneer je opgeruimd bent', vindt Hendriks.


Aanrijbeveiligingen

Een goede tip van Van der Burg was het aanschaffen van aanrijbeveiligingen voor onder de magazijnstellingen. Hendriks: 'Ik wist niet dat die bestonden, maar dat lijkt mij een goed veiligheidsmiddel om te voorkomen dat de stellingen omvallen, wanneer een heftruck ertegenaan botst.'

De RIE is in het bedrijf van Oostland Company meer dan het afvinken van de checkboxjes in het systeem. 'Het systeem ondersteunt ons. Je kunt bijvoorbeeld doelen instellen. Doordat alles digitaal is, krijg je daarvan herinneringen en blijft dat onder de aandacht. De RIE is niet leidend. Dat zijn wij met onze medewerker.'


Bewust van veiligheidsrisico's

Voor Oostland Company is het belangrijk dat de medewerkers zich eveneens bewust zijn van veiligheidsrisico's. 'Wij vertellen duidelijk waarom we doen wat we doen. Neem het luisteren naar muziek tijdens werktijd. Dat doen we niet, want kunnen horen is belangrijk voor de veiligheid. En heb je zelf ideeën over veiligheid? Bespreek het met ons', licht Hendriks toe.

Van der Burg: 'Bij Oostland Company is de RIE geïntegreerd in het bedrijfssysteem. Daardoor is en blijft het actueel. Dan is het niet meer iets dat verplicht moet vanwege de Arbowet, maar een middel dat je bedrijf veiliger en beter maakt. Zo zouden we vanuit Stigas het graag bij alle agrarische ondernemers zien. Doe er je voordeel me.'

• Kijk op de website van Stigas voor meer informatie over de RIE en de coronachecklist.


Boete van 4.500 euro op ontbreken RIE

Een risico-inventarisatie & -evaluatie (RIE) zorgt voor minder kans op ongevallen en verzuim, doordat ondernemers risico's in kaart brengen en daarvoor oplossingen bedenken. Nu we allemaal geconfronteerd worden met de gevolgen van corona, is de RIE belangrijker dan ooit. Voor vrijwel alle ondernemers is een RIE verplicht en het ontbreken hiervan kan een boete van 4.500 euro betekenen. Lees meer op Werkgeverslijn.nl/rie/.

Werkgeverslijn

Eén nummer, één aanspreekpunt De Werkgeverslijn is hét aanspreekpunt voor ondernemers in de land- en tuinbouw en wil goed...

Lees verder »

Meer van Werkgeverslijn

Lees ook

Meer artikelen van Werkgeverslijn »

Artikelen over Werkgeverslijn