Kijk+naar+buiten%21
Column
© Dirk Hol

Kijk naar buiten!

De afgelopen maanden bleven we verplicht zoveel mogelijk binnen. Nu gaan we voorzichtig weer naar buiten. En daar voelen we ons goed bij. Kortom, wat er 'buiten' gebeurt, heeft invloed op hoe we ons voelen.

In belangenbehartiging is dat ook zo. Of het nu gaat over de gepresenteerde EU-strategie Farm to Fork, noodmaatregelen rondom de coronacrisis of opinies van ons al dan niet welgezinde politici; ze hebben invloed op hoe we ons voelen. Soms zijn we trots, bijvoorbeeld wanneer het belang van voedselproductie wordt benadrukt. Soms is er onbegrip, bijvoorbeeld over de in de praktijk niet te hanteren voermaatregel.

Het risico is dat we op die momenten de gordijnen dichttrekken en ons verontwaardigd afzonderen. Dan ontstaat het fenomeen 'echoputten', waarbij alleen nog maar welgevallige dingen voor de eigen achterban worden geroepen zonder rekening te houden met de wereld buiten. Dat geeft zeker zelfvertrouwen en energie, maar het verandert uiteindelijk niets.

LTO beschouwt het als haar taak om steeds opnieuw naar buiten te kijken. Sterker nog, om de deur open te trekken en naar buiten te gaan om verbinding te maken met vriend en vijand. Daarmee sta je vaak volop in de kou en regen, waarbij je helaas niet altijd de populariteitsprijs wint. Zeker niet bij mensen die liever de gordijnen dichttrekken in de warme beschutting van het eigen gelijk.

LTO beschouwt het als haar taak om steeds opnieuw naar buiten te kijken

Hans Van den Heuvel, directeur LTO Nederland

Maar ik ben ervan overtuigd dat het in een samenleving als de onze in het belang van de leden altijd weer opnieuw nodig is om op een positieve manier verbinding te maken met elkaar. Alleen zo blijf je onderdeel van de maatschappij en behoud je draagvlak en bestaansrecht.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  12° / -1°
  0 %
 • Woensdag
  14° / 1°
  5 %
 • Donderdag
  7° / 4°
  40 %
Meer weer