10+procent+Flevolandse+afzet+gebeurt+lokaal
Nieuws
© Johan Wissink

10 procent Flevolandse afzet gebeurt lokaal

Zo'n 10 procent van de Flevolandse boeren levert producten al via lokale detailhandel aan de consument. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de Agro Expert Raad (AER) Flevoland.

De raad noemt deze ontwikkeling kansrijk. Als de agrofoodsector de producten direct verkoopt in de Metropool Regio Amsterdam, kan de sector meer diversiteit creëren en beter inspelen op de behoeften van de consument.

Korte ketens dragen bij aan een circulaire economie, stelt de AER vast. 'En het is een goede basis om ook in Flevoland de relatie tussen steden en het platteland te versterken.'

Investeren

De raad adviseert daarom te investeren in de relatie tussen de landbouw in Flevoland en de consumptie in de steden. Het helpt volgens de raad in de ontwikkeling van een diverse agrofoodsector in Flevoland. De AER heeft het advies 'Flevoland: landbouw in een metropool' op 5 maart aangeboden aan het gebied tijdens een symposium in Lelystad.

Ketenpartijen en boeren, onderzoeksinstellingen, onderwijs, consumenten, het rijk en beleidsmakers spelen in het advies een rol van betekenis. De AER is van plan een aantal onderwerpen bij dit advies zelf de komende jaren te agenderen.

Langere termijn

Volgens de raad is er een betere basis is nodig voor de agrofoodsector in Flevoland. 'Op langere termijn is niet duidelijk of de huidige exportmarkten nog even interessant zijn. Wereldwijd wordt gewerkt aan verdere professionalisering van de landbouw. Daarnaast is de exportmarkt onderhevig aan geopolitieke ontwikkelingen. Toegang tot betrouwbaar en gezond voedsel is niet vanzelfsprekend.'

De AER adviseert Flevolandse partijen over kansrijke ontwikkelingen en hoe zij deze kunnen benutten voor een toekomst met kwalitatief beter, gezond, duurzaam en eerlijk voedsel. Samen wordt gekeken welke richtingen Flevoland kan inslaan voor een gezonde landbouw voor iedereen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  6° / 3°
  90 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  40 %
 • Vrijdag
  6° / -1°
  40 %
Meer weer